Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Preşedintele Poloniei blochează "reforma" justiţiei, pe fondul protestelor de stradă

24 iul. 2017,, 12:50   Externe
1337 0

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat luni că va bloca două dintre cele trei proiecte de lege ce reformează sistemul judiciar al ţării, liniştind temerile că formaţiunea de guvernare, PiS, va submina diviziunea puterilor în ţară, relatează Reuters, preluat de News.ro.

“Am decis să retrimit în Sejm (camera inferioară a Parlamentului – n.r.), ceea ce înseamnă că blochez prin veto, legea privind Curtea Supremă, precum şi pe cea privind Consiliul Judiciar Naţional”, a spus Duda a doua zi după proteste masive de stradă.

Potrivit News.ro, moneda poloneză, zlotul, s-a apreciat imediat în faţa euro, pentru că investitorii au considerat că decizia a scăzut riscul politic pentru Polonia.

Parlamentarii au aprobat un proiect de lege controversat, care ar fi urmat să permită legislativului să-i aleagă în mod direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - responsabili cu nominalizarea judecătorilor din toate instanţele poloneze şi în special a magistraţilor de la Curtea Supremă.

Însă, acest proiect legislativ a fost vizat de un amendament iniţiat de către preşedintele Duda, care a intervenit în urma protestelor şi a condamnărilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar Naţional.


Prezent, zilele trecute, la Băile Tuşnad, premierul maghiar a spus Ungaria va apăra Polonia de "inchiziţia" Uniunii Europene. Reacţia a venit în condiţiile în care camera superioară a parlamentului de la Varşovia adoptase legea de reformare a Curţii Supreme. Detalii AICI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?