Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Lui Şevciuk i s-a promis proces de judecată deschis, în Transnistria

24 iul. 2017,, 12:00   Politică
4088 4

Evgheni Şevciuk poate conta pe „proces echitabil de judecată” în cazul în care va reveni în Transnistria.

Autoritățile Transnistriei nu intenţionează să-i organizeze fostului lider „un scaun de judecată”, dar sînt gata să asculte argumentele în favoarea lui. Promisiunea a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă de către actualul lider al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, comunică NOI.md.

Acesta a specificat că urmărirea lui Evgheni Şevciuk nu poate fi considerată o evoluție neaşteptată a evenimentelor. „Acţiunile de care este acuzat astăzi domnul Şevciuk nu sînt ceva neaşteptat. Despre toate aceste abuzuri noi am declarat în cadrul Sovietului Suprem încă pe timpurile cînd eram deputat. Noi nu l-am acuzat concret pe domnul Şevciuk. Noi n-am ştiut cine stă în spatele acestui fapt, dar aceste procese erau, de fapt, la vedere. Am cerut să fie dată o apreciere juridică unor sau altor evenimente. După ce au fost intentate dosare penale, anchetatorii se concediau, erau eliminaţi, nu exista niciun fel de mişcare. Au avut loc alegerile. A venit momentul cînd se dă o apreciere juridică acţiunilor, se fac depoziţii”, a declarat Vadim Krasnolselski.


El a menţionat că la iniţierea dosarului penal pe numele fostului şef al Transnistriei „s-a respectat” legea. „Nimeni nu l-a tîrît pe domnul Şevciuk în Sovietul Suprem, nimeni nu l-a încătuşat, nimeni nu i-a încălcat integritatea. El a fost anunţat cu o zi înainte de şedinţa respectivă a organului legislativ. El a făcut alegerea sa – a plecat de pe teritoriul autoproclamatei RMN, iar apărarea sa o realizează prin intermediul reţelelor sociale, ceea ce, în principiu, este incorect. Eu m-am adresat deja prin corespondenţă domnului Şevciuk şi i-am propus să aleagă ă formă corectă de apărare. Se poate nu personal, ci prin avocaţi. Cu ei va lucra ancheta. Eu sînt obligat să respect legalitatea procesului. Restul trebuie să decidă ancheta şi judecata independentă. Pot doar să dau asigurări că procesul va fi deschis, ca să audă toţi, că nu va fi cum s-ar spune «o judecată secretă». Nimeni nu-l privează pe domnul Şevciuk de apărare. El poate trimite avocaţii, reprezentanţii săi şi participa la apărarea sa”, a adăugat liderul autoproclamatei republici.

Evgheni Şevciuk a fost privat de imunitate la şedinţa Sovietului Suprem din 28 iunie. Atunci, pentru privarea lui de imunitate au votat 35 de deputaţi şi numai unul s-a pronunţat împotrivă. Fostului şef al Transnistriei i se incriminează cîteva dosare penale, iar prejudiciul material cauzat de acesta din 2011 pînă în 2016 este evaluat la 8 milioane de dolari.

În noaptea spre 29 iunie Şevciuk a traversat Nistrul şi a ajuns în Moldova din dreapta Nistrului. După numeroase zvonuri precum că el a părăsit teritoriul Moldovei, a apărut informaţia că fostul şef al Transnistriei a rămas la Chişinău şi locuieşte împreună cu soţia sa, Nina, într-o casă luxoasă cu pază diurnă.

Mai tîrziu s-a aflat că Evgheni Şevciuk, pe 17 iulie, a fost audiat de procurorii Moldovei. Șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, contactat de NOI.md, a confirmat faptul interogării, dar nu a precizat în ce calitate şi în ce dosar a fost audiat politicianul căzut în dizgrație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?