X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Veste bună pentru locuitorii din Strășeni! Vor avea mai multă lumină

24 iul. 2017,, 10:42   Societate
1579 0

Solidaritatea a reaprins luminile la Străşeni. Cinci străzi principale din oraş, cu o lungime totală de peste 4,3 kilometri, vor fi iluminate şi pe timp de noapte.

Lucrările de instalare a pilonilor şi a becurilor led au durat doar două săptămîni. Această realizare a fost posibilă graţie unui grant elveţian, dar şi a implicării băștinașilor şi autorităţilor locale.

Mai bine de trei decenii, cele trei cartiere pricipale ale oraşului Străşeni au stat în beznă, pe timp de noapte. De acum încolo însă, oamenilor nu le mai va fi frică să iasă din case.

"E foarte greu. Fiindcă este sector locativ asta, mai este o casă cu cinci etaje şi noaptea e foarte greu fără", a spus locuitoarea oraşului Străşeni, Tatiana Ghidroițan.

"Pe strada Chişinăului era înainte întunecat, dar acum o să fie luminos şi foarte bine."


Lucrările au costat aproape un milion de lei.

"Am susţinut cu 20 de mii de dolari din partea Guvernului Elveţiei, iar ei au colectat peste patru mii de dolari online, dar şi offline pe o platformă de crowdfunding şi offline după metodele tradiţionale. Primăria a mai contribuit de asemenea şi astfel a fost implementat proiectul de peste 900 de mii de lei", a afirmat managerul de proiect PNUD Moldova, Olesea Cazacu.

Cel mai tînăr donator din Străşeni este Ionuţ Josu, care are doar şase ani şi locuieşte pe strada Mihai Eminescu. Băieţelul a contribuit cu 30 de euro.

"Am renunţat la 10 ciocolate ca să donez bani.

- Pentru ce sînt banii?

- Pentru lumină în oraş", a spus donatorul, Ionuț Josu.

În cartierele proaspăt iluminate locuiesc în jur de 3.600 de oameni. Tot aici se află mai multe instituții publice.

"Mă simt mai liber, mai în siguranţă pentru că pot să văd acea persoană care se apropie de mine şi pot să îmi dau seama dacă e bună sau nu."

"Acum o să ne plimbăm, ne îmbătrînim şi o să facem oleacă de mişcare seara."

"Lumina este pentru toţi binevenită şi în siguranţă şi pentru mămicile care vin tîrziu de la lucru, de la grădiniţă."

În timpul apropiat, urmează să fie instalaţi stîlpi de iluminat stradal pe încă trei kilometri de drum.

"La moment acest proiect cuprinde 7,3 kilometri din 90 total. Ne propunem integral să iluminăm localitatea şi satul Făgureni, pentru că este la fel o localitate în gestiunea primăriei municipiului Străşeni", a afirmat primarul municipiului Străşeni, Valentina Casian.

Evenimentul a culminat cu zeci de lampioane lansate spre cer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?