X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Reacția Ambasadei SUA la decizia de modificare a sistemului electoral

24 iul. 2017,, 09:40   Politică
2487 3

Votarea în lectură finală a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral a stîrnit îngrijorarea reprezentanților Ambasadei SUA la Chișinău, notează NOI.md.

Într-o declarație de presă, diplomații americani se declară dezamăgiți de acțiunile de săptămîna trecută ale Parlamentului, care a văzut de cuviință să purceadă la modificarea sistemului electoral, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Statele Unite își exprimă dezamăgirea în urma deciziei Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova de a neglija cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția şi OSCE/ODIHR cu privire la schimbarea sistemului electoral. Adoptarea noului sistem pune la îndoială obiectivul declarat al guvernării de a asigura un viitor european democratic pentru cetățenii moldoveni.

Cu toate acestea, Ambasada SUA se declară dispusă în continuare să sprijine forțele politice, precum și cele apolitice, care urmăresc obiectivul de integrare europeană, se mai arată în nota informativă. „Noi vom continua să colaborăm cu toate părțile cointeresate, inclusiv societatea civilă, pentru a transforma viitorul european al Moldovei în prezent”.

Menționăm că inițiativa legislativă cu privire la implementarea sistemului mixt de vot a fost adoptată săptămîna trecută în lectură finală, promulgată la scurt timp de șeful statului și publicată în Monitorul oficial. Astfel, începînd cu 2018, deputații vor fi aleși prin sistem mixt - pe liste de partid și pe circumscripții uninominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?