Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Lupu: Declarația privind retragerea armatei străine nu este împotriva Rusiei

22 iul. 2017,, 10:01   Politică
4495 16

Declarația Parlamentului Republicii Moldova prin care cere Federației Ruse să-şi retragă armata din stînga Nistrului nu este o declarație anti-Rusia, ci este o declarație pro-Moldova, care confirmă statutul de neutralitate al țării noastre.

Afirmații în acest sens a făcut ex-președintele PDM, Marian Lupu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Este în premieră cînd Parlamentul cere direct retragerea trupelor ruse. Anterior au fost niște declarații răzlețe. Cu toate că diplomația noastră a lucrat în acest sens și problema a fost abordată la diferite foruri internaționale. Pentru noi a fost foarte important să dăm de înțeles întregii societăți din țara noastră cît și partenerilor străini, atît din est, cît și din vest, că acestea sînt liniile directorii ale politicii noastre, pe care se vor baza toate acțiunile noastre în viitor”, a declarat Lupu.

Marian Lupu a precizat că Declarația Parlamentului confirmă încă odată poziția guvernării privind statutul de neutralitate al Republicii Moldova: „Neutralitatea țării este o poziție constantă și serioasă a guvernării. Trupele rusești care staționează nelegitim pe teritoriul regiunii transnistrene nu se încadrează în statutul de neutralitate al Republicii Moldova”.

Fruntașul democrat a declarat că a așteptat cu nerăbdare decizia Curții Constituționale la sesizarea Partidului Liberal. „Colegii mei au pus sub semnul întrebării neutralitatea țării stipulată în Constituție. Îmi pare bine că decizia înaltei instanțe este în spiritul Constituției. Prin Declarația Parlamentului guvernarea a subliniat dezideratul de a transforma misiunea de pacificare din formatul său militar într-o misiune de observatori civili sub mandat internațional”, a declarat Lupu.

Referindu-se la poziția președintelui Igor Dodon în această problemă, inclusiv în ceea ce privește federalizarea Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat că îl cunoaște bine de mai mulți ani și consideră că acestea nu sînt ideile lui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?