Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Imagini din SATELIT cu aisbergul uriaş care s-a desprins din Antarctica

22 iul. 2017,, 00:00   Externe
5146 0

Satelitul Deimos-1 a surprins imaginea Larsen C, porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarctici, precum şi a uriaşului aisberg A68, plutind în derivă. Imaginile au fost luate pe 14 iulie, respectiv 18 iulie.

Scindare monumentală în Antarctica. Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de patru ori suprafaţa Londrei, se va desprinde din cauza temperaturilor în creştere

Imaginile au fost captate de compania Deimos Imaging, pe 14 iulie şi 18 iulie anul acesta.

O uriaşă bucată de gheaţă, de 26 de ori mai mare decît Bucureştiul, s-a desprins din Antarctica. Un satelit de observare al SUA a descoperit noul aisberg, pe 12 iulie, în timp ce survola regiunea calotei de gheaţă Larsen C, informează BBC. Noul aisberg care cîntăreşte un miliard de tone şi ar putea primi denumirea A68.

Cunoscut drept Larsen C înainte de a se rupe, acesta devine unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurînd 6000 de km pătraţi. Asta înseamnă de patru ori suprafaţa Londrei sau de şapte ori cea a New York-ului, notează CNN.


Este unul dintre cei mai mari gheţari formaţi recent, modul în care va evolua în timp este greu de prezis. Ar putea rămîne într-un bloc compact sau se poate diviza în mai multe fragmente. Unele bucăţi de gheaţă ar putea rămîne în zonă, în timp ce altele ar putea migra către nord, în apele mai calde'', a declarat profesorul Adrian Luckman, din cadrul Universităţii Swansea, pentru The Telegraph.

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Săptămîna trecută, fisura se întindea pe 200 de kilometri, lăsînd doar 5 km de legătură, avertiza Agenţia Spaţială Europeană.

Agenţia Spaţială a monitorizat situaţia prin CryoSat, misiunea lor dedicată pe Antarctica şi Groenlanda, alături de alte două radare ale ESA. sînt temeri că Larsen C ar reprezenta şi un pericol pentru nave.

"Nu sîntem siguri ce se va întîmpla", spunea Anna Hogg, de la University of Leeds. "S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în strîmtoarea Drake "

Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pămînt care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA.

Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare în această parte a planetei, spunea anterior NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.

Urmează ca sistemele ESA să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pămînt, după monumentala scindare.

Localizat pe coasta Peninsulei Antarctica, stratul de gheaţă Larsen este divizat în trei blocuri mai mici. În 1995 din calota de gheaţă a Antarcticii s-a desprins stratul de gheaţă Larsen A, iar în 2002 s-a dezintegrat şi aisbergul Larsen B. Aisbergul care s-a desprins acum este de 100.000 de ori mai mare decît cel care a lovit Titanicul.

Specialiştii sugerau anul trecut că desprinderea unei bucăţi din calota Larsen C va produce dezintegrarea gheţii de la adîncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate.

Iată cum arăta situaţia acum şase luni:

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?