X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Radiodifuzorii obligați să transmită un buletin de știri și în limbajul mimico-gestual

21 iul. 2017,, 15:27   Societate
1460 0

Radiodifuzorii aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova, vor transmite zilnic cîte un buletin de ştiri, între orele 17.00 şi 23.00, începînd cu 1 septembrie, în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron în limba de stat pentru persoanelor cu deficienţe de auz şi prin semnal sonor pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Decizia a fost luată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, transmite NOI.md

Potrivit decizie, titrele trebuie să corespundă următoarelor cerințe:

- să fie amplasate în partea de jos a ecranului,

- să aibă o mărime citibilă, - să fie cu o viteză medie de rulare,


- să corespundă cu esența și imaginile difuzate,

- literele să fie puțin mai îngroșate de culoare albă, avînd un contur de culoare neagră.

Totodată, în cadrul buletinelor de ştiri difuzate în limba de stat, reportajele realizate într-o limbă străină, vor fi dublate în limba de stat.

În buletinele de știri, în timpul intervievării persoanelor, trebuie să fie rostit numele, prenumele și funcția acestora. Posturile de televiziune vor difuza prognoza meteo în format video cît și audio. Radiodifuzorii, după fiecare buletin meteo, vor indica sursele folosite la prezentarea acestora.

Programele de importanţă majoră sau rezumatele acestora, mesajele de urgenţă, de securitate sau sănătate publică, vor fi difuzate în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron în limba de stat.

Totodată, fiecare post de televiziune cu acoperire naţională este obligat să asigure accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz sau vedere la serviciile de programe în timpul campaniilor electorale. Dezbaterile electorale vor fi transmise în reluare în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron.

Radiodifuzorii naţionali sînt obligaţi să asigure accesibilitatea la totalitatea programelor de actualități și spoturi electorale, prin difuzarea acestora în limbajul mimicogestual sau prin titrare sincron ale acestora.

Radiodifuzorii regionali şi cei locali sînt obligaţi să favorizeze accesibilitatea la principalele programe de actualităţi electorale în orele de maximă audienţă.

Radiodifuzorii vor crea programe privind protecţia persoanelor cu deficienţe auditive, nevăzători sau cei cu deficienţe de vedere, vor prezenta practici privind nediscriminarea, propagarea principiului egalităţii în drepturi şi participarea la viaţa socială a persoanelor cu deficienţe auditive sau cei cu deficienţe de vedere.

În Moldova există 17 interpreți de limbaj mimico-gestual la Asociația Surzilor, licențiați la Ministerul Justiției, care pot fi contractați de radiodifuzori pentru a interpreta buletinele de știri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?