X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Premierul României, despre modificarea sistemului electoral în Moldova

21 iul. 2017,, 12:15   Politică
2044 2

Aflat în vizită la Chișinău, prim-ministrul României Mihai Tudose a fost solicitat să comenteze decizia guvernării de a modifica sistemul electoral, comunică Noi.md.

Demnitarul român a menționat că „poporul moldovean a decis prin reprezentanții săi din Parlament” să adopte această modificare. El a mai remarcat că nu vede nimic ieșit din comun în decizia puterii de la Chișinău.

„Schimbarea acestui sistemul electoral este un drept al Parlamentului, este vorba despre schimbarea unui sistem democratic cu un alt sistem democratic. Sînt multe țări în lume care au acest sistem, nu este nimic ieșit din comun. Ceea ce este ieșit din comun e distorsionarea realității, ce care au ajuns la Bruxelles, cu mesajul întors complet. Am încrederea că instituțiile din Moldova funcționează transparent. Și România ș-a modificat și ea de cîteva ori sistemul de alegeri, am trecut și noi prin acest proces, iar apoi lucrurile s-au liniștit”, a declarat oficialul român astăzi în cadrul conferinței de presă comune susținute cu Pavel Filip.

La rîndul său premierul Pavel Filip a sugerat că nu există motive de îngrijorare, întrucît semnalele negative nu vin de la Bruxelles, ci de la unele forțe politice europene. El și-a exprimat regretul că disputa de la Chișinău privind implementarea sistemului mixt de vot a ajuns și la Bruxelles.

„Declarațiile făcute în ultimele 48 de ore la Bruxelles aparțin unei familii politici, dar nu de către oficiali de la Bruxelles. Cu părere de rău s-a reușit a exporta această polemică politică de la Chișinău pe platforma UE. Nu contează care sistem electoral este, important e să nu se încalce normele democratice și să nu permitem abuzuri”, a punctat Filip.


Menționăm că Partidul Popular European, condus Joseph Daul, a cerut ieri Comisiei Europene să sisteze finanțarea pentru Republica Moldova. Reacția a fost provocată după votul de ieri din Parlament, cînd proiectul sistemului mixt a fost adoptat în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?