X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Indonezia au descoperit „Cronica tsunamiurilor“ din ultimii 5000 de ani

22 iul. 2017,, 03:00   Externe
3054 0

Arheologii au descoperit într-o peșteră din Indonezia „Cronica tsunamiurilor“ din ultimii 5000 de ani. Ei au povestit despre descoperirea lor revistei Nature Communications.

Peștera în formă de L, formată în urma activității valurilor apelor coastei este situată pe coasta de vest a Sumatrei, în apropierea orașul Banda Aceh, care a avut de suferit în anul 2004 de pe urma unui tsunami devastator. Descoperirea este remarcabilă prin faptul că acestea sînt primele urme-dovezi, în general, ale vreunei intemperii atît de vechi, conservate atît de mult timp în Oceanul Indian și cele mai bine păstrate urme de tsunami din lume.

Secțiunea stratigrafică constă din straturi de nisip, care sînt înlocuite permanent de alte straturi de nisip, din excremente de lilieci și gunoaie, aduse de tsunami în urmă cu 7900-2900 ani. Depunerile de mai tîrziu au fost distruse în timpul tsunami-ului din anul 2004. Săpînd șase tranșei și analizînd nisipul și resturile cu ajutorul datării cu radiocarbon, arheologii au stabilit că, în total, în peșteră sînt urmele a 11 tsunami. Totodată, două mii de ani au trecut fără nici un fel de tsunami, în schimb într-unul dintre secole au fost tocmai patru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?