Moldoveanca, care scrie istoria în Italia, dezvoltînd o pasiune pentru cai

Moldoveanca, care scrie istoria în Italia, dezvoltînd o pasiune pentru cai

Moldovenii, un popor care la diferite etape ale istoriei au luptat pentru idealuri, același lucru îl fac și astăzi, doar că într-o altă formă.

Unii construiesc cărămidă cu cărămidă istoria aici în țara lor, alții mînați de lipsurile de acasă, pleacă în căutarea unei vieți mai bune. Protagonista istoriei de astăzi este o moldoveancă, care departe de casă a dezvoltat o pasiune aparte pentru cele mai nobile animale – pentru cai.

Mai mult decît atît, această pasiune i-a adus peste douăzeci de medalii de aur la diferite competiții din Italia, țara în care a decis să plece încă pe cînd avea 19 ani.

Mamă a trei copii, Nina Ciorba este femeia care știe cum trebuie să îngrijești un cal în așa fel, încît să îi cîștigi încrederea, devenind împreună campioni.

 

Ca orice moldoveancă, a plecat în Italia în căutarea unei vieți mai bune. S-a născut în satul Lăpușna, raionul Hîncești. Trăiește emoțiile zilei, cînd a fost nevoită să plece, de fiecare dată cînd se gîndește la casă.

” Am pornit de acasa pe 12 octombrie 2002, era o toamna ploioasă, așa cum ploua și în sufletul meu! Am ajuns noaptea la Gara Feroviară din Brescia, acolo erau multe persoane de culoare, în Moldova nu văzusem și am crezut că mor”, povestește Nina.

Prima perioadă a fost una foarte complicată, mai ales, din cauză că nu cunoștea limba, motiv pentru care nimeni nu vroia să îi ofere un loc de muncă.

”Primele 6 luni am mîncat la biserică, norocul meu a fost că în Brescia erau mulți săteni care m-au ajutat”, mărturisește protagonista noastră.

Ca multe alte moldovence, Nina Ciorba la început făcea curățenie în casa unei familii la care muncește pînă în prezent.

Printr-o coincidență fericită, stăpîna, la care muncea, avea cai, iar cu timpul acesta a început să o ia cu ea ca să o ajute cu aceștia. Odată cu pasiunea Ninei pentru cai a crescut și pasiunea stăpînei pentru bucataria moldovenească. Iar prima experiență de a călări a fost una cu adevărat memorabilă.

”Ei ii plac mult clătitele noastre. Am pregătit clătite și m-am dus s-o ajut.

Avea 2 cai și nu dovedea să-i călărească pe toți și m-am oferit să o ajut. Am ieșit la plimbare printre niște rînduri de vie. Deodată, s-a auzit o împușcătură, iar calul meu s-a speriat și a început să galopeze. Eu nu știam să călăresc, prin urmare, nu știam ce să fac în astfel de situații. Am cuprins calul și am stat așa pînă s-a oprit”, spune Nina.

Faptul, că în acel moment nu și-a pierdut cumpătul, a motivat-o pe stăpîna ei să o trimită să ia lecții de călărie.

În cei aproape 15 ani, de cînd se află în Italia, pasiunea pentru cai i-a adus circa 20 de medalii de aur, la diferite competiții.

Deși este departe de casă, pentru Nina Ciorba a devenit tradiție ca în fiece dimineață să asculte un post de radio din Moldova.

”Sufletul meu e acolo, știu tot ce se face ... dimineața primul lucrul, pe care îl fac setez un post de radio de acasă”, ne-a mărturisit doamna Ciorba.

Istoria unicei moldovence, care a reușit să dezvolte o pasiune deosebită pentru cai ne convinge încă odată că viața este o loterie, în care într-o zi te poți trezi campion al Campionatului Național de Hipism al Italiei.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei ”Moldovenii care scriu istoria!” și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta de succes te îndemnăm să ne trimiți un mesaj la adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md​

Iar noi în fiecare zi de duminică te invităm să citești file din istoria unor moldoveni – adevărați urmași a lui Ștefan!

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu8 comentari

nafanea -observeru 27 iul. 20:45

...do cego-je vam ruskim (absoliutnomu bolisinstvu) nravitsea unijati drugie nationalinosti ....?????? ... vi-je posmotrite na sebea so storoni ... pocemu vas vezde nenavideat ...???? .. za vase hamskoe povedenie ... za to cto vi ne uvajaete drugih, ne priznaeote ih pravo na samoopredelenie i resenie svoei ucasti, svoei sudibi ... ne zabivaite , cto celoveku siloi nicego nelizea dati --- mojno toliko otneati

Коба 24 iul. 11:03
Deleted
молдовеану 24 iul. 10:28

обсер
русские имеют свою страну и там я их люблю, также как тех кто живёт в Молдове как люди и не пытается навязывать нам чужой образ жизни и кровавую идеологию.
страны которые после ССР полностью отказались от русских сейчас живут лучше и богаче чем ваши русские.
поэтому Молдове нужно отказаться от такой росии для своего же блага.
А тебе и тебе подобным просто едьте к себе домой и забудь о Молдове.

observer 23 iul. 17:12

павиану. Конечно,ты спорить не можешь - крыть нечем? Почему ты так ненавидишь русских? Тебе обидно за то, что когда-то вы кричали что кормите Россию, а сейчас когда "нахлебника" нет вы оказались неспособными самостоятельному существованию и клянчите подачки по всему миру, а потом с гордостью пишете об этом в новостях - УРА! НАМ ПОДАЛИ МИЛОСТЫНЮ!

молдовеану 23 iul. 16:44

обсер
не собираюсь спорить с жертвой пропагандостов
да ваши самые богатые, которых 23 миллиона живущих за гранью бедности едут на заработки тратить свои крупные состоне среди людей, додик.
то что руские воры любят тратить наворованные у народа известно, но это не повод для гордости.
также

observer 23 iul. 16:24

павиану. 23 июл. 14:31. Интересно, из чьего пальца ты высасываешь информацию?
Россияне на заработки по европам не ездят - за ненадобностью. Некоторые иммигрируют но не гастарбируют.

молдовеану 23 iul. 14:31

Молдоване которые уезжают в другие страны любят Молдову.
они по версии ноя бегут от бедности.
русские, которых огромное количество в той же Европе и работают теми же что и наши якобы уехали из своей страны от большого бохатсва.

cernica 23 iul. 11:15

Bravo!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load