X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Moldova ar putea apărea noi numere de înmatriculare a autoturismelor

20 iul. 2017,, 13:53   Societate
5587 1

În Moldova ar putea apărea noi numere de înmatriculare a autoturismelor. Acestea se vor numi neutre și vor fi acordate în exclusivitate locuitorilor din stînga Nistrului.

Pentru obținerea plăcuțelor, conducătorii auto din regiunea transnistreană vor fi obligați să-și înregistreze autovehiculele la subdiviziunile Registru, procedura fiind gratuită. Este propunerea autorităților de la Chișinău, respinsă de așa-zisa conducere de la Tiraspol, în schimb susținută de locuitorii din regiune.

„Unitățile de transport care astăzi se află în proprietatea locuitorilor din partea stîngă a Nistrului urmează să fie înregistrate în Republica Moldova în condiții simplificate, aici mă refer la condiții de plată. Ele urmează a fi înregistrate practic într-un mod gratuit, singurele costuri care eventual le-ar putea suporta proprietarii acelor unități de transport fiind doar costurile de confecționare a certificatului de înmatriculare, eventual și a plăcuțelor de înmatriculare. În rest procedura de înregistrare va fi una uniformă ca și pentru ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Bucătaru, viceministrul Transporturilor.

Autoritățile de la Chișinău au elaborat mai multe versiuni pentru procedura de legalizare a autovehiculelor din stînga Nistrului. Pentru a obține acordul Tiraspolului, responsabilii pentru transport propun confecționarea unor numere neutre.
„sînt două viziuni pe care le avem în lucru, prima viziune este de a aplică aceleași numere naționale pentru locuitorii din partea stîngă a Nistrului și a doua viziune care astăzi se află în elaborare este aplicarea numerelor neutre, dar vreau să vă spun că eliberarea numerelor de înmatriculare este ultima etapă a procesului de înmatriculare, ea va fi aprobată doar după agrearea de comun a întregului proces de înmatriculare, care este format din mai multe componente”, a menționat viceministrul.

Ideea a fost discutată recent, în cadrul unei ședințe a grupurilor de lucru sectoriale pentru transport auto din Chișinău și Tiraspol. Chiar dacă argumentul forte pentru promovarea schimbărilor a fost accesul vehiculelor transnistrene în traficul rutier internațional, responsabilii din stînga Nistrului au respins propunerile.


„La ziua de astăzi unitățile de transport din regiunea transnistreană nu pot accede în traficul internațional, deoarece nu corespund convenției de la Viena, cu privire la circulația rutieră, care stabilește anumite rigori pentru unitățile de transport în vederea accederii în traficul internațional. Am venit cu mai multe viziuni de soluționare a acestui subiect, care pînă în prezent practic nu a fost acceptat sau nu se dorește a fi acceptat de către partea transnistriană”.

În timp ce așa-zișii oficiali de la Tiraspol au rezerve, locuitorii din stînga Nistrului declară că își doresc această schimbare.
„Conduc mașina de vreo cinci ani și chiar este bine că nu pot circula peste tot cu ea, că este înregistrată în Transnistria, deoarece acolo este viza mea de reședință și ar fi bine, am auzit de propunerea autorităților că au spus că poate să ne ofere o posibilitate ca să înregistreze numerele și să putem pleca în mai multe țări și fără probleme, eu cred că ar fi normal”, a afirmat Ilie Motinga.

În prezent, în Parlament, există un proiect de lege prin care se propune ca mașinile cu plăcuțe de înmatriculare din raioanele din stînga Nistrului și din municipiului Bender să fie vămuite fără plată accizului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?