X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 183,27 mil. lei din plasarea VMS

19 iul. 2017,, 14:00   Economie
1668 1

Diminuarea ratei de bază de la 9% la 8% continuă "să provoace" ieftinirea banilor pe piaţă, fapt confirmat la licitaţiile de plasare a valorilor mobiliare de stat (VMS).


La licitaţia de marţi, Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 183,27 mil. lei, oferta fiind de 170 mil. lei. Comparativ cu licitaţia de săptămîna trecută, ministerul a plasat hîrtii cu 8,2 mil. lei mai mult. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,19-7,49%, comparativ cu rentabilitatea de 7,39-7,72% de la licitaţia precedentă.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că ministerul a reuşit să diminueze rata VMS creşterea bruscă a cererilor din partea băncilor.

"La ultima licitaţie, cererea a constituit 492,8 mil. lei, fiind cu aproape 76 mil. lei mai mult decît la licitaţia precedentă. Putem presupune că băncile, care îşi retrag banii din certificatele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), pentru care regulatorul plăteşte 8%, au sperat să investească banii în VMS, care au o rată similară, iar băncile nu sînt nevoite să achite impozitul pe venit", a menţionat interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei afirmă că băncile se confruntă cu probleme la plasarea lichidităţii excesive în sectorul real al economiei.

"Există două motive: riscurile înalte la creditare şi cererea mică la resursele creditare, în pofida faptului că tendinţa ratelor dobînzilor şi la depozite, şi la credite continuă să scadă", menţionează experţii.

Pe piaţă există convingerea că procesul de scădere a valorii banilor nu va înceta şi va continua nu doar în august, dar şi în septembrie şi în octombrie.

"În primul rînd, acest fapt este determinat de procesul încetinit al creşterii preţurilor, căci în iunie a fost înregistrată o deflaţie care, probabil, va continua şi în iulie şi august", presupun participanţii pieţei, care speră că valoarea anuală a indicelui preţurilor de consum la finele anului 2017 se va încadra în intervalul ţintei BNM - de 5% plus-minus 1,5%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?