Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Procurorii au descins pe teritoriul necontrolat de autoritățile RM

19 iul. 2017,, 10:29   Societate
3084 0

Acum o lună jumătate, procurorii anticorupție, ofițerii CNA și angajații DIP au descins la penitenciarul din Bender.

Șeful DIP, Aureliu Suhan, declară într-un interviu pentru Deschide.MD că a fost o operațiune fără precedent în condițiile în care au trebuit să traverseze un teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Întrucît, de regulă, ofițerii din structurile de forță au interdicții în regiunea transnistreană, nu ne rămîne decît să deducem au ajuns la destinație pe un traseu mai puțin convențional.

Perchezițiile au avut loc într-un dosar de corupție pornit pe numele șefului și a șefului adjunct al unuia dintre cele două penitenciare din Bender. Aureliu Suhan mai spune că operațiunea dată a fost un semnal puternic pentru toți angajații sistemului penitenciar care admit încălcări ale legii.

- Dacă tot recunoașteți fenomenul „prieteniei" dintre angajat și deținut și „colaborarea" aceasta dintre ei care generează atît de multe ilgalități, ce faceți ca să-l stopați?

- O să dau un exemplu care reflectă schimbarea spre bine și diminuarea acestui fenomen. Acum o lună, am întreprins o operațiune amplă în colaborare cu CNA și Procuratura Anticorupție la penitenciarul din Bender. A fost o premieră în cei 25 de ani de la independență încoace să descindem într-o instituție dintr-un oraș necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Această operațiune a fost făcută ca urmare a unui denunț din partea unei persoane care a spus că a dat bani conducerii penitenciarului pentru niște servicii. A fost percheziționat biroul șefului vizat, al șefului adjunct și celulele mai multor deținuți, fiind acumulate probe care confirmă anumite circumstanțe ilegale. Prin urmare, conducerea penitenciarului are statut de bănuit pe acest dosar de corupție. Pînă și colegii noștri din Poliție, dar și din alte instituții, au rămas „mască" atunci cînd au văzut că DIP, împreună cu ofițerii CNA, a descins cu percheziții pe un teritoriu necontrolat de noi. După măsura aceasta, mulți angajați DIP s-au pus pe gînduri ... S-a transmis un mesaj foarte clar!


În interviul integral vom afla detalii despre comportamentul minorilor care au ucis-o pe Cristina Parhomenco, tînara de 14 ani de la Strășeni. De asemenea, șeful DIP ne detaliază incidentul din dimineața zilei de 3 iunie, titrat de mai multe instituții mass-media drept „masacrul de la nr.13”.

Despre comportamentul lui Valerian Mînzat, Vlad Filat și Veaceslav Platon, aflați detalii din acest mateial: Șeful DIP, Aureliu Suhan, despre expertul Mînzat, vizitatul Filat și pedepsitul Platon

Din același interviu vom afla cînd va dispărea Penitenciarul Nr. 13 din centrul capitalei, precum și detalii despre reforma instituțiilor penitenciare. Discutăm şi despre ample operațiuni ale DIP, soldate cu sute de percheziții în celule și în birourile angajaților cu mai multe dosare penale. Vorbim, de asemenea, despre cultura criminală, despre tendințele în materie de ascunzători pentru obiectele interzise, despre cel mai periculos penitenciar. În fine, despre harta de influență a hoților în lege. Interviul integral va fi publicat în curînd pe Deschide.MD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?