Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Viața din detenție! Cum i-a schimbat închisoare pe Filat, Mînzat și Platon

19 iul. 2017,, 09:28   Societate
14765 5

Avocatul Valerian Mînzat se dă tot timpul cu părerea despre lucrările de reparație care pot fi făcute la penitenciarul nr. 13, scrie Deschide.md citat de NOI.md.

Fostul premier, Vlad Filat, și-a conștientizat statutul de deținut și își ispășește pedeapsa, singur, într-o celulă reparată, iar omul de afaceri Veaceaslav Platon este lipsit de multe drepturi din cauza obrăzniciei sale. Despre toate acestea ne vorbește, într-un interviu acordat portalului Deschide.MD, directorul interimar al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Aureliu Suhan.

Șeful DIP spune că omul de afaceri, Veaceslav Platon este mult mai liniștit decît în fața camerelor de luat vederi, atunci cînd calcă pragul închisorii. Cu toate acestea, el dă dovadă de multă obrăznicie în raport cu angajații, iar pentru acest fapt a fost lipsit de televizor, apeluri telefonice, întrevederi și altele. Totuși, Platon mănîncă mai gustos decît alți deținuți pentru că produsele alimentare pe care le primește de la apropiații săi sînt de calitate superioară.

- Cum se comportă Veaceslav Platon în interiorul Penitenciarului?

- E ca și în cazul minorilor de la Strășeni. Afară face show, iar în interior „pune codița între picioare” și se conformează regulamentelor în vigoare. Uneori rîde isteric și își cere scuze de la angajații noștri pentru că îi agresează în presă. El stă singur în celulă, are obiectele strict necesare prevăzute de lege. Dosarul lui de deținut este foarte consistent, ceea ce înseamnă că materiale cu caracter negativ prevalează, iar asta duce la sancționarea lui ca deținut. Prin urmare, este lipsit de televizor, de colet, de apeluri telefonice, de întrevederi de scurtă durată, de cele de lungă durată nici nu mai vorbim. Cu toate acestea, are lucruri pe care nu toți deținuții și le permit. Mă refer, de exemplu, la niște produse alimentare mult mai calitative pe care le primește legal... De mai bine de o lună de zile, în celula lui e făcută reparație, e pusă faianță, e schimbat geamul. Organizațiile care vin în vizită se așteaptă a vedea dezastru cînd le deschidem ușa, nu mai spun nimic.


- Și-a făcut reparația din banii lui?

- Nu. Platon nu e omul care să facă asta....

Pe Vlad Filat l-am aflat resemnat și foarte liniștit. Este vizitat de tatăl și fratele său. Nu a fost mutat la Lipcani pentru că există solicitarea din partea procurorilor privind efectuarea unor măsuri procesual-penale cu el. Din asta reiese că fostul premier mai figurează pe careva dosare penale, fie în calitate de bănuit, fie în calitate de martor. Recent a avut o intervenție chirurgicală la un implant dentar.

- De ce Vlad Filat nu este transferat la Penitenciarul din Lipcani?

- Domnul Filat stă în sectorul de executare a pedepsei de tip închis. Avem un astfel de sector, în care stau deținuții care sînt solicitați suplimentar de oragnul de urmărire penală sau de către instanța de judecată pentru alte măsuri decît sentința lui definitivă. Domnul Filat urmează să fie etapat, conform statutului, la Penitenciarul din Lipcani, însă atîta timp cît este în continuare solicitat de organul de urmărire penală pe alte episoade, nu este nicio logică să-l transferăm acolo și să-l aducem de fiecare dată în Chișinău. În sectorul în care stă, legea permite reparațiile din contul deținutului. Prin urmare, domnul Filat și-a făcut singur aceste reparații. Are un comportament foarte liniștit, fapt pentru care i s-a permis să aibă obiecte admise de lege cum ar fi televizor și altele...

- După condamnarea sa, a mai avut ieșiri din Penitenciar... la medic, la organul de urmărire penală, la judecată, etc....?

- De cînd sînt în funcție – nu.

- Dar starea lui de sănătate cum e?

- Nu am primit informații despre careva agravări ale stării lui. A fost dus la spital doar din cauza unui implant de dinte pentru care a fost nevoie de o intervenție chirurgicală. Legea îi permite deținutului să-și aleagă clinica și medicul pe care și-l dorește, evident din banii lui. Noi doar identificăm timpul cînd poate fi făcut acest lucru, pentru că trebuie să asigurăm niște măsuri de securitate.

- Au existat vreodată circumstanțe în care domnul Filat să se întîlnească cu domnul Platon?

- Nu, categoric . Acest lucru nu este posibil din punct de vedere geografic. Și nici măcar dacă ar fi fost vreodată posibilitatea ca ei să se întîlnească pe un coridor în timpul escortării, nu ar fi putut interacționa, pentru că legea impune gardianul, ca atunci cînd vede un alt deținut, să-l întoarcă pe cel însoțit cu fața la perete pînă trece celălalt. Ei nu se pot saluta, îmbrățișa sau mai știu eu....

- Da cine îl vizitează pe domnul Filat?

- Dînsul este vizitat de membrii familiei: de regulă tatăl sau fratele. O dată a fost vizitat de domnii deputați Tudor Deliu și Maria Ciobanu, chiar dacă inițial s-au prezentat într-o oră aglomerată și au trebui să revină mai tîrziu. În rest, și pe Filat și pe Platon cel mai des îi vizitează ... procurorul.

Valerian Mînzat se autopropune la muncă neremunerată așa o făcea cînd era în arest preventiv, cu toate acestea încă nu a scris o cerere oficială în acest sens.

Ce face Valerian Mînzat? Cu cîți deținuți stă în celulă? Se mai cere la muncă neremunerată?

Dînsul este foarte cumincior. Stă cu încă trei deținuți. Probabil, ca jurist, își cunoaște drepturile și obligațiile foarte bine și nu ne creează nicio problemă. În discuții cu șeful penitenciarului tot timpul se dă cu părerea că „acolo ar trebui de făcut așa, acolo – așa, acolo – așa... și eu asta aș putea face în ceea ce privește reparația”, dar pînă la depunerea cererii în baza căreia să-i permitem sau să-i respingem „ajutorul” nu am ajuns, deocamdată. Cît dumnealui se va mai gîndi pînă la depunerea cererii, nu vă putem spune…

În interviul integral vom afla detalii și despre comportamentul minorilor care au ucis-o pe Cristina Parhomenco, tînara de 14 ani de la Strășeni. De asemenea, șeful DIP ne detaliază incidentul din dimineața zilei de 3 iunie, titrat de mai multe instituții mass-media drept „masacrul de la nr.13”.

Din același interviu vom afla cînd va dispărea Penitenciarul Nr. 13 din centrul capitalei și detalii despre reforma instituțiilor penitenciare. Totodată, discutăm despre ample operațiuni ale DIP soldate cu sute de percheziții în celule și în birourile angajaților cu mai multe dosare penale. Vom oferi detalii și despre o descindere a DIP, CNA și PA la Penitenciarul din Bender aflat pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Vorbim, de asemenea, despre cultura criminală, tendințele în materie de ascunzișuri ale obiectelor interzise, despre cel mai periculos penitenciar și despre harta de influență a hoților în lege. Interviul integral va fi publicat în curînd pe Deschide.MD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?