X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum ar arăta Parlamentul după un eventual scrutin electoral

18 iul. 2017,, 12:16   Politică
3430 3

Cinci partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Este vorba despre Partidul Socialiştilor, PAS, Partidul Democrat din Moldova, Partidul "Platforma DA", dar şi Partidul Comuniştilor.

Totodată, cei mai apreciaţi politicieni sînt preşedintele şi premierul ţării. sînt datele sondajului, prezentat astăzi de compania de cercetare IMAS.

Datele sondajului arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, puţin peste 42 la sută din cei care s-ar prezenta la urne ar vota pentru Partidul Socialiştilor. Partidul "Acţiune şi Solidaritate" ar obţine 19 la sută din fotolii, iar Partidul Democrat aproape 12 la sută. De asemenea, Partidul "Demnitate şi Adevăr" s-ar bucura de voturile a 7,5% dintre cei chestionaţi, iar Partidul Comuniştilor - ar acumula peste 6 la sută din sufragii. Din numărul total al participanţilor la sondaj, voturile s-ar repartiza în felul următor: socialiştii - 34 la sută din voturi, PAS - de 15,5 la sută. Pentru democraţii ar vota 9,5 la sută, iar pentru Partidul Demnitate şi Adevăr - 6%.

Acelaşi sondaj arată că printre cei mai apreciaţi politicieni se numără preşedintele ţării Igor Dodon, premierul Pavel Filip şi preşedintele Partidului "Acţiune şi Solidaritate", Maia Sandu. Participanţii la sondaj le-au acordat cele mai multe note între "şapte" şi "zece".

În acelaşi timp, printre cele mai apreciate partide se numără PSRM. 43 la sută dintre respondenţi i-au evaluat activitatea cu note între 7 şi 10. Urmează Partidul "Acţiune şi Solidaritate" cu 29 la sută şi PCRM cu 24 la sută. Totodată, Partidul "Paltforma Demnitate şi Adevăr" este apreciat de 23 la sută dintre cetăţeni, iar Partidul Democrat din Moldova de 19 la sută.


Oamenii au fost întrebaţi care partide ar putea schimba lucrurile în ţară. Moldovenii consideră că PSRM, PAS şi Partidul Democrat, ar putea îmbunătăţi situaţia din ţară.

Totodată, aproape 60 la sută dintre respondeţi pledează pentru ridicarea pragului electoral pentru a accede în Parlament. Asta în timp ce doar 11 la sută dintre cei chestionaţi cred că pragul trebuie redus, aşa cum a recomandat Comisia de la Veneţia.

În acelaşi timp, 19% consideră că acesta trebuie să fie menţinut la nivelul de 6 procente, cum este în prezent. Sondajul a fost realizat la comanda Partidului Democrat, în perioada 22 iunie-9 iulie. În cadrul acestuia, au fost chestionaţi 1.111 persoane din 67 de localităţi. Marja de eroare este de +/-3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?