X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ghimpu cere procurorului general să investigheze acțiunile lui Leancă

17 iul. 2017,, 18:30   Politică
4555 5

Mihai Ghimpu a publicat o scrisoare prin care îi solicită procurorului general, Eduard Harujen, să investigheze acțiunile actualului vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă, pe vremea cînd acesta deținea funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, în legătură cu frauda din sistemul bancar.

„Au trecut aproape trei ani de cînd s-a aflat despre furtul miliardului, dar la ziua de azi banii nu-s întorși și nici principalii responsabili de acest furt nu sînt trași la răspundere. Cred că e timpul ca Parlamentul European să constituie o comisie și să investigheze cazul, altfel miliardul nu va fi întors și nici „eroii secolului” nu vor fi cunoscuți, nemaivorbind de tragerea lor la răspundere penală”, a scris liderul PL pe contul său de Facebook.

În scrisoarea sa, Ghimpu scrie că, potrivit informatiilor general cunoscute”, Leancă „are tangență vădită cu „furtul miliardului”.

„Dl. Leancă susţine că a semnat garanţia doar după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaționale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Intemaţional. Drept răspuns, Oficiul Băncii Mondiale din Republica Moldova informează, printr-un comunicat că „Garanția Guvemului pentru Banca Națională a Moldovei, din noiembrie 2014, pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandarilor Băncii Mondiale”. Tot în acelaşi comunicat, Banca Mondială consemnează că nici nu erau la curent cu intențiile Guvernului în ceea ce priveşte această garanţie, pănă ln momentul intrării acesteia in vigoare”, se mai arată în scrisoare.

Textul se încheie cu solicitarea de verificare a legalității acțiunilor fostului premier și, în caz de constatare a unor nereguli, să se întreprndă măsuri pentru a restabili „normalitatea”.


Amintim că Iurie Leancă a fost atacat recent de două ori de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a declarat că locul lui Iurie Leancă nu este în prezidiul Parlamentului, ci la închisoare.

După ce Banca Mondială și FMI au anuțat că pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandarilor instituțiilor financiare, Iurie Leancă a declarat că FMI și Banca Mondială s-au lăsat antrenate, din greșeală, în jocuri politice murdare și că au avut „niște comentarii ușor interpretabile”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?