X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţii avertizează despre creşterea numărului de construcţii neautorizate

17 iul. 2017,, 17:30   Capitala
2625 0

Numărul de construcţii neautorizate la Chişinău creşte în perioada, cînd orăşenii pleacă în vacanţă.

Structurile competente “trec cu vederea” numeroasele încălcări în construcţii, depistate de experţi şi reprezentanţii societăţii civile, care devin “durere de cap” pentru sectoarele vecine problematice. Despre necesitatea înăspririi sancţiunilor faţă de constructorii neglijenţi au declarat în cadrul conferinţei de presă din 17 iulie experţii şi activiştii civici Sergiu Ungureanu, Vitalie Voznoi şi Iulian Ucraineţ, comunică NOI.md.

Structurile competente, în opinia reprezentanţilor societăţii civile, nu iau toate măsurile necesare pentru verificarea autorizaţiilor de construcţie şi prevenirea acelor cazuri, ilegalitatea cărora a fost stabilită. “Subdiviziunile primăriei şi serviciile de stat nu verifică autenticitatea tuturor documentelor la eliberarea autorizaţiilor pentru construcţie. Deseori se atestă încălcări ale termenelor de eliberare a autorizaţiilor, cînd companiile de construcţii obţin suspect de rapid toate documentele necesare pentru începutul lucrărilor de construcţie. Cînd contravenţiile sînt totuşi depistate, celor vinovaţi li se aplică amenzi incomparabile cu prejudiciul. Astfel, pentru înălţarea ilegală a gardurilor şi începutul lucrărilor de construcţie, este prevăzută amendă în mărime de 12 mii de lei. Aceasta nici nu ajunge pînă la costul unui metru pătrat într-un nou bloc locativ din Chişinău”, şi-a exprimat nedumerirea expertul Sergiu Ungureanu.


Activiştii civici îndeamnă Consiliul municipal să se încadreze în lupta pentru ca la Chişinău construcţiile să nu depăşească cadrul legal. “De la consilieri, spre regret, noi nu vedem o reacţie adecvată la toate obiectele problematice. În acelaşi timp, nouă ne-au promis să ne dea cuvîntul la proximele şedinţe ale Consiliului municipal şi să ne explice poziţia proprie. În multe cazuri lucrurile ajung atît de departe că noi nu avem posibilitate să acţionăm fără intervenţia autorităţilor locale. Vor fi create comisii de lucru pentru aceste cazuri, va fi instituit moratoriu amplu, urmează să decidă Consiliul municipal, dar mecanismul de prevenire a construcţiilor neautorizate trebuie creat în mod obligatoriu”, şi-a exprimat încrederea preşedintele Asociaţiei “Oraşul meu drag”, Vitalie Voznoi.

Cel mai eficient procedeu de implicare a autorităţilor locale în problema construcţiilor neautorizate reprezentanţii societăţii civile îl consideră desfăşurarea acţiunilor de protest. “Conform observațiilor noastre, autorităţile se implică în soluţionarea conflictelor pe acele sectoare problematice, unde locatarii caselor vecine au declarat deschis despre inacceptabilitatea construcţiei cu încălcări. Vom organiza o acţiune ordinară de protest marţi, 18 iulie, la sediul primăriei. Şi-au confirmat participarea locatarii caselor de pe străzile Alexandru Hîjdeu, Nicolae Dimo, Iazului, Florilor, Nicolae Milescu-Spătaru, unde au fost atestate încălcări grave la construcţia noilor obiecte. Pe aceste străzi s-au produs cele mai de rezonanţă cazuri, dar încălcări se atestă pretutindeni şi noi sperăm că la acţiunile de protest se vor alătura şi acei, care locuiesc în alte zone ale oraşului”, s-a adresat opiniei publice activistul Iulian Ucraineţ.

Problema construcţiilor neautorizate este una dintre cele mai stringente pentru locuitorii Chişinăului. În mod periodic, într-o parte sau alta a oraşului se atestă cazuri, cînd locatarii, care observă încălcările în timpul construcţiei, care se efectuează alături de dînşii, intră în conflict cu constructorii. Unul dintre cele mai de rezonanţă cazuri a fost construcţia neuautorizată a blocului multietajat nr.27 din strada Milescu-Spătaru de la Ciocana. Locatarii din casa nr.23 pe parcursul unui an se adresează autorităţilor locale cu îndemnul de a acorda atenţie construcţiei neuatorizate pe teritoriul curţii lor. “Durerea de cap” a acestor locatari au devenit acţiunile companiei “Creativ Invest Grup”, care din iulie 2016 întreprinde încercări de a construi casa nr.27 de pe strada Milescu-Spătaru fără coordonare cu locatarii blocului vecin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?