X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Reforma poate duce la eliminarea independenţei academiei de ştiinţe

14 iul. 2017,, 18:00   Societate
2134 0

Modificările la Codul cu privire la Ştiinţă şi Inovare, aprobate de Guvern, pot duce la pierderea independenţei Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), consideră vicepreşedintele acesteia, Ion Guceac.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei mese rotunde consacrate reformării sistemului naţional al cercetării, el a spus că lichidarea unor secţii ale Academiei, pierderea funcţiei de control asupra finanţării activităţii ştiinţifice şi a institutelor de cercetare lasă Academia practic "fără mâini".

Cuceac susţine că "privarea AŞM de numeroase drepturi privilegiate în domeniul cercetării şi implicarea din exterior vor transforma Academia într-un club de discuţii fără drepturi".

Doctorul Valeriu Mîndru de la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM a prezentat rezultate unui studiu despre situaţia în domeniul ştiinţei din Moldova.

"În cadrul acestuia au fost chestionaţi 235 de reprezentanţi ai mediului academic, dintre care 60% au o experienţă ştiinţifică de peste 20 de ani. Astfel, 56% din respondenţi consideră că starea ştiinţei naţionale se află şa un nivel mediu, iar 44% consideră că aceasta face faţă cu greu la provocările lumii moderne. În opinia a 58,6% din respondenţi. Realizările ştiinţifice şi rezultatele cercetărilor sunt slab reflectate în presă, iar 40,5% susţin că cercetările nu se realizează în practică", a comunicat expertul.


El a menţionat că, "în principiul, domeniul ştiinţei şi al cercetărilor ştiinţifice are nevoie de reforme, încă acestea trebuie implementate cu atenţie şi ţinând cont de recomandările AŞM".

Şeful Direcţiei politici în domeniul ştiinţei şi inovării a AŞM, Igor Sepotilă, a menţionat că "conceptul reformei a fost elaborat în baza recomandărilor Comisiei Europene. Guvernul trebuie să se axeze, în primul rând, pe problema finanţării şi creşterii salariilor colaboratorilor ştiinţifici, inclusiv ale tinerilor specialişti".

În cadrul discuţiilor, unii oameni de ştiinţă au menţionat că Guvernul trece treptat de la keynesianism la neoclasicism". Dacă în primul caz statul participă activ la susţinerea ştiinţei, în al doilea caz principiul de bază este "ai bani - acţionează, nu ai bani - nu aştepta nimic".

În urma discuţiilor s-a decis ca reprezentanţii AŞM să pregătească până luni un pachet de propuneri către Guvern despre desfăşurarea reformei. Acestea vor fi discutate la următoarea masă rotundă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?