Dosarul Băsescu vs. Dodon, trimis la CC

Dosarul Băsescu vs. Dodon, trimis la CC

Instanța de judecată a admis, astăzi, cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate și a decis suspendarea cauzei cu transmiterea dosarului Băsescu vs. Dodon la Curtea Constituțională.

Motiv ce a provocat această decizie au fost dubiile fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, în privința imparțialității instanțelor de fond și de apel.

Dosarul presupune semnarea decretului prin care Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu.

„Pentru prima dată cazul este trimis la Curtea Constituțională. Ca urmare, Curtea Constituțională trebuie să stabilească cine urmează să înceapă examinarea cauzei, Judecătoria mun. Chișinău, în trei etape, urmând Curtea de Apel și Curtea Supremă sau în mod direct să fie în competența Curții Supreme de Justiție. În mod firesc, în următoarele zile Curtea Constituțională urmează să se expună în privința acestei probleme și ulterior, pe parcursul a trei luni urmează să se expună în fondului cauzei”, a declarat avocatul Maxim Lebedinschi.

Acesta a subliniat că decretul președintelui este perfect valabil până nu va exista un act judecătoresc definitiv și irevocabil privind anularea decretului.

Avocatul fostului președinte român susține că cel din urmă ar avea dubii în privința imparțialității judecătorilor de instanțele de fond din motiv că aceștia ar putea fi „manipulați” indirect de șeful statului. 

„Data trecută am ridicat excepția de neconstituționalitate pe procedură prin care am ridicat anumite dubii în privința independenței judecătorilor de instanțele de fond. Dubiile fiind bazate pe procedura și hotărârile care au fost anterior emise pe acest dosar către judecători, confirmați pe viață de către președintele Dodon, care este pârât pe dosar și declarațiile recente a acestuia în privința atenționării judecătorilor că președintele îi promovează, îi numește și îi distituie. Considerăm că acest dosar nu poate fi examinat de instanțele de fond de judecătorie pentru că acestea nu ai independență suficientă față de președinte și considerăm că acest dosar trebuie examinat de către Curtea Supremă de Justiție, pentru că judeătorii CSJ au cea mai înaltă independență față de instituția prezidențială”, a declarat avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol.

În cadrul primei ședințe de judecată pe acest dosar, avocatul lui Băsescu a adus în instanță mai multe probe, care ar demonstra motivul ascuns al deciziei șefului statului, declarând că acesta ar avea motive politice. La rândul său, avocatul ce apără poziția lui Igor Dodon a menționat că sunt niște „fraze rupte din context”:

„Noi am venit cu argumente juridice. Nu le putem face publice, dar avem temeiuri juridice și nu unele politice, pentru că nu poți pe motiv politic să retragi cetățenia”, a conchis Lebedinschi.

Amintim că la sfârșitul lunii iunie a avut loc a doua ședință în dosarul Băsescu vs. Dodon, la care avocatul fostului președinte român a prezentat în instanță mai multe probe. 

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Ulterior, pe 3 ianuarie, imediat după ce a ocupat oficial fotoliul de şef a statului, Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească fostului lider de la București. Decretul a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie. 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu12 comentari

Stas 28 iul. 11:25

Если бы Бэсеску хотел получить гражданство нашей страны, как говорится, по душевной воле, тогда велком. А так, думаю, цели у него совсем иные, полагаю, ему есть что скрывать от румынских властей, вот он себя и обезопасить пытается.

боб 16 iul. 02:50

басеску понял что корни его лежат в молдове и он молдован в истории он помнит откуда он .из молдовы, и как он стал румыном он тоже помнит. не надо варовать................

moldoveanu 15 iul. 09:12

, Бэсеску два срока был избран на честных выбора президента, не то что в твоей раше.
хотелось чтобы такие как ты не воняли в Молдове.
геть к своей матери

Юра 15 iul. 08:37

Да здравствует Бэсеску!!!

unu 15 iul. 05:18

Inainte de toate trebuie spus ca datorita lui Basescu MULTI de acasa traiesc mai bine. Unii muncind prin Europa, altii primind bani trimisi de prin Europa.

In al doilea rind, trebuie spus ca politicienilor Moldovei NU LE ESTE FRICA DE UNIONISM, atunci cind vorbesc de Basescu. Lor le este frica ca ei au sanse mari sa ajunga la puscarie daca Basescu se baga in politica.

In al treilea rind, faptul ca Basescu cere sa fie judecat de CC, arata unde se afla Justitia noastra.
Intreb: daca un om puternic ca Basescu crede ca nu va fi judecat drept de "Justitia" noastra, ce sanse are Ion (sau Ivan) ?

In rest toate sint bune! Voi acasa veti continua sa va certati ce este mai bun Europa sau Russia, iar altii o sa faca parale si o sa cheltuiasca banii pr vacante pe la "imperialisti". Si ia ghiciti: pe spatele cui?

му..... 14 iul. 22:37

Ciocana! Над "уважаемым в мире политиком"и оградить его влияние в общественной жизни РМ!!!Кого ты так почитаешь?---Бэсеску,которого в Румынии преследуют за его "хорошие"дела,а братик отсиживает в тюрьме и ты еще смеешь вякать???А что он потерял в Молдове?--его родина-РУМЫНИЯ и пусть там "рулит"как хочет!! А так как он "рулил"--его за это и поперли,а здесь ищет ПРИСТАНИЩЕ!!!

? 14 iul. 20:09
Spam
moldoveanu 14 iul. 17:29

адвокат так называемого додона лебединский
у Бэсеску адвокат по фамилии Бивол.
советники и помощники этого додона это русияны, потому не стоит ожидать от так называемого додона что он будет с молдаванами и за молдован.

Ciocana 14 iul. 17:22

Наш выдающийся цыганский отпрыск пытается, по указанию российских хозяев, поиздеваться над уважаемым в мире политиком и оградить его влияние в общественной жизни РМ. Видно, что здесь интересы всебездумно избранного и его кураторов совпадают с интересами главного бандита, поэтому это простое дело затягивается на неопределённо длительный срок. В банановой республике всё как обычно, только природные катаклизмы иногда нарушают благополучную жизнь властвующих группировок.

сми 14 iul. 17:01

Двое румын не могут перепить друг друга ---- Додон с Бэсеску и найти себе место ...

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load