X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Dosarul Băsescu vs. Dodon, trimis la CC

14 iul. 2017,, 15:23   Politică
3932 12

Instanța de judecată a admis, astăzi, cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate și a decis suspendarea cauzei cu transmiterea dosarului Băsescu vs. Dodon la Curtea Constituțională.

Motiv ce a provocat această decizie au fost dubiile fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, în privința imparțialității instanțelor de fond și de apel.

Dosarul presupune semnarea decretului prin care Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu.

„Pentru prima dată cazul este trimis la Curtea Constituțională. Ca urmare, Curtea Constituțională trebuie să stabilească cine urmează să înceapă examinarea cauzei, Judecătoria mun. Chișinău, în trei etape, urmând Curtea de Apel și Curtea Supremă sau în mod direct să fie în competența Curții Supreme de Justiție. În mod firesc, în următoarele zile Curtea Constituțională urmează să se expună în privința acestei probleme și ulterior, pe parcursul a trei luni urmează să se expună în fondului cauzei”, a declarat avocatul Maxim Lebedinschi.

Acesta a subliniat că decretul președintelui este perfect valabil până nu va exista un act judecătoresc definitiv și irevocabil privind anularea decretului.


Avocatul fostului președinte român susține că cel din urmă ar avea dubii în privința imparțialității judecătorilor de instanțele de fond din motiv că aceștia ar putea fi „manipulați” indirect de șeful statului.

„Data trecută am ridicat excepția de neconstituționalitate pe procedură prin care am ridicat anumite dubii în privința independenței judecătorilor de instanțele de fond. Dubiile fiind bazate pe procedura și hotărârile care au fost anterior emise pe acest dosar către judecători, confirmați pe viață de către președintele Dodon, care este pârât pe dosar și declarațiile recente a acestuia în privința atenționării judecătorilor că președintele îi promovează, îi numește și îi distituie. Considerăm că acest dosar nu poate fi examinat de instanțele de fond de judecătorie pentru că acestea nu ai independență suficientă față de președinte și considerăm că acest dosar trebuie examinat de către Curtea Supremă de Justiție, pentru că judeătorii CSJ au cea mai înaltă independență față de instituția prezidențială”, a declarat avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol.

În cadrul primei ședințe de judecată pe acest dosar, avocatul lui Băsescu a adus în instanță mai multe probe, care ar demonstra motivul ascuns al deciziei șefului statului, declarând că acesta ar avea motive politice. La rândul său, avocatul ce apără poziția lui Igor Dodon a menționat că sunt niște „fraze rupte din context”:

„Noi am venit cu argumente juridice. Nu le putem face publice, dar avem temeiuri juridice și nu unele politice, pentru că nu poți pe motiv politic să retragi cetățenia”, a conchis Lebedinschi.

Amintim că la sfârșitul lunii iunie a avut loc a doua ședință în dosarul Băsescu vs. Dodon, la care avocatul fostului președinte român a prezentat în instanță mai multe probe.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Ulterior, pe 3 ianuarie, imediat după ce a ocupat oficial fotoliul de şef a statului, Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească fostului lider de la București. Decretul a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?