Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Candu a luat partea lui Șevciuk

13 iul. 2017,, 17:00   Politică
3787 1

Andrian Candu și-a exprimat dubiile privind legalitatea privării de imunitate a lui Evgheni Șevciuk în Transnistria.

La briefingul de pe 13 iulie președintele Parlamentului a declarat că soluțiile așa-numitelor „organe ale puterii de stat“ din Transnistria pot fi nelegitime în virtutea numeroaselor rapoarte de încălcare a drepturilor omului în nerecunoscuta RMN. În acest context, el a subliniat faptul că structurile competente „țin sub control“ situația creată în care e vizat președintele Transnistriei, informează NOI.md.

Andrian Candu a asigurat societatea că situația din jurul fostului președinte fugar al Transnistriei se află sub controlul instituțiilor de resort specializate. „Toate structurile de stat de resort cunosc locul aflării lui Evgheni Șevciuk și iau toate măsurile necesare pentru a stabili legalitatea aflării acestuia pe teritoriul Moldovei. Chiar săptămîna trecută, pe marginea acestui subiect a vorbit ministrul de Interne Alexandru Jizdan, care a comunicat informațiile, pe care le deținea la acel moment instituția pe care o gestionează. Vă pot da asigurări că situația este sub control. Ministerul urmărește situația, făcînd tot posibilul, pentru a se conforma respectării drepturilor omului, aflat pe teritoriul nostru, dar totodată, pentru a preveni amenințarea la adresa securității naționale“, a comunicat președintele Parlamentului.


El și-a exprimat dubiile cu privire la legalitatea acțiunilor întreprinse în Transnistria în ceea ce-l privește pe Șevciuk. „Dacă e să mă refer la deciziile luate în legătură cu el (Evgheni Șevciuk – nota red.), avem dubii mari și întrebări referitor la toate așa-numitele“ procese penale” și la decizia privind ridicarea imunității”, luată în regiunea transnistreană. Cea mai mare temere a noastră sînt comunicatele de încălcare a drepturilor omului, a corupției și a acțiunilor ilegale ale organelor de drept și judiciare, care provin din stînga Nistrului. Procuratura Generală anchetează îndeaproape faptele referitoare la încălcarea drepturilor cetățenilor noștri în domeniul proprietății, învățămîntului, securității sociale etc. pe teritoriul republicii nerecunoscute”, a declarat șeful organului legislativ.

Vă reamintim că Evgheni Șevciuk a fost lipsit de imunitate la ședința Consiliului Suprem al Transnistriei, desfășurată la 28 iunie. Atunci, pentru ridicarea imunității sale au votat 35 de deputați și doar unul a fost împotrivă. Fostului președinte al Transnistriei i se incriminează cîteva dosare penale, valoarea prejudiciului material cauzat de acesta, în perioada anilor 2011-2016, fiind estimată la 8 milioane de dolari.

În noaptea spre 29 iunie, Șevciuk a trecut Nistrul și s-a pomenit în Moldova. După numeroase zvonuri despre faptul că Evgheni Șevciuk a părăsit teritoriul Moldovei, a apărut informația că fostul președinte al Transnistriei a rămas la Chișinău și locuiește împreună cu soția sa Nina într-o vilă de lux, păzită non-stop.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?