Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldova ocupă un rol important în politica externă a Cehiei şi Slovaciei

12 iul. 2017,, 17:30   Politică
2264 1

Moldova ocupă un rol important în politica externă a Cehiei şi Slovaciei, a declarat miercuri Ambasadorul Slovaciei la Chişinău, Robert Kirnag, la lansarea timbrului poştal special, emis de întreprinderea de stat "Posta Moldovei" cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice ale Moldovei cu aceste ţări.

Robert Kirnag a reiterat faptul că Slovacia sprijină aspiraţiile europene ale Moldovei şi a promis că în anul 2018, cînd ţara sa va prelua preşedinţia în Grupul de la Vişegrad, cooperarea cu Moldova va fi extinsă.

Ambasadorul Cehiei în RM, Zdenеk Krejci, a menţionat că "Cehia şi Moldova au o istorie comună şi bogată, căci domnitorul Mihai Viteazul a vizitat Praga încă în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea în Moldova au fost formate aşezăminte cehe".

"În cei 25 de ani, în istoria Cehiei au fost multe evenimente importante: ţara a devenit membru al Uniunii Europene, a aderat la NATO. După ce Moldova şi-a proclamat independenţa, ţările noastre au reuşit să stabilească un parcurs clar de dezvoltare a relaţiilor. Această aniversare este o dovadă că am avut un bun parteneriat în trecut şi că acesta va continua şi în viitor", susţine diplomatul.

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a spus că, deşi relaţiile diplomatice, stabilite cu 25 de ani cu Cehoslovacia au durat doar jumătate de an, acestea "au stat la baza cooperării cu cele două ţări devenite ulterior de sine stătătoare".


"Cooperarea presupune şi dezvoltarea dialogului politic, şi stabilirea relaţiilor comerciale. În anul 2016, volumul rulajului comercial al Moldovei cu Cehia a constituit ,4 mil., iar cu Slovacia - ,1 mil. Ambele ţări au un rol important în viaţa Moldovei. Vom continua să consolidăm relaţiile în domeniul politic, economic şi social", a declarat Darii.

Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Cehoslovacia la 1 iunie 1992. După separarea paşnică a ţării, cooperarea a continuat cu ambele state.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?