Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ucraina răspunde Dumei Ruse cu privire la Transnistria

12 iul. 2017,, 11:00   Politică
3419 0

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Ucrainei a luat act, cu surprindere, de declarația Dumei de Stat a Federației Ruse.

Declarația menționată, portivit MAE ucrainean , conține acuzații nefondate la adresa Ucrainei și Moldovei privind presupusa blocadă a regiunii transnistrene și reamintește, ca atare, Moscovei că s-a angajat să repatrieze trupele ruse din această regiune a Republicii Moldova, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe de la Kiev.

MAE ucrainean a subliniat că, în fapt, regiunea transnistreană a Republicii Moldova se bucură de toate avantajele regimului zonei de comerț liber CSI și zonei de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„O totală neînțelegere din partea noastră reprezintă «preocuparea» Dumei drept consecinţă a introducerii controlului comun la punctul de control Cuciurgan. La urma urmei, această decizie confirmă acțiunea cadrului legal al Republicii Moldova pe întreg teritoriul țării sale. În același timp, Rusia şi-a declarat în mod repetat respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”, se spune în Declarație.


Ministerul de Externe de la Kiev a subliniat că afirmațiile făcute de partea rusă precum că Ucraina pune piedici pentru desfășurarea următoarei runde de negocieri în format „5 + 2“ este un alt exemplu de manipulare deschisă, deoarece anume administrația de la Tiraspol a fost cea care a respins propunerea recentă de organizarea a Conferinței bavareze, unde urma să se discute viitoarea agendă a negocierilor, precum și calendarul punerii în aplicare a acestora.

„Ucraina cere Federației Ruse să-şi înceteze acțiunile distructive și, în cele din urmă, să ofere asistență eficientă în rezolvarea seriei de probleme de actualitate de pe agenda procesului de negocieri în formatul 5+2, în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999: de a retrage trupele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova“, se menționează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Amintim că Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat recent o Declarație „Privind tendințele negative în evoluția situației în jurul Transnistriei ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina”. Deputații ruși au făcut apel către autoritățile din Republica Moldova și Ucraina să renunțe la toate formele de presiune exercitate față de Transnistria și au insistat asupra convocării unei noi runde în formatul 5+2.

În acest context, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că, în cazul în care Chișinăul și Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, tensiunea poate escalada, după modelul Donbas-ului.

La rândul său, președintele Igor Dodon a lansat o apreciere a declarației Dumei de Stat cu privire la evoluția situației în jurul Transnistriei, adoptată astăzi la Moscova. Aprecierea demonstrează existența unor diferenţe de viziune între preşedintele Igor Dodon şi Duma de Stat în problema transnistreană. În acelaşi timp, tensionarea spiritelor este doar în interesul adversarilor apropierii și reunificării celor două maluri ale Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?