X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Pregătiri pentru Zilele Diasporei

11 iul. 2017,, 16:21   Societate
1758 0

Pregătirile pentru Zilele Diasporei, din luna august, sînt în toi. Autoritățile organizează ședințe cu reprezentanții diasporei pentru a stabilit agenda manifestațiilor, transmite IPN.

În cadrul unei ședințe cu reprezentantele Mișcării Femeilor Migrante din Moldova, șefa Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu a declarat că anul acesta Zilele Diasporei vor avea loc în perioada 18-20 august și este extrem de important că reprezentanții diasporei să se implice și să participe în cadrul acestor evenimente. Zilele Diasporei sînt organizate în Republica Moldova cu scopul de a asigura dialogul la nivel de diasporă-țară, pe de o parte, și țară-diasporă pe de altă parte. Se dorește mobilizarea și implicarea asociațiilor din diasporă în procesul de promovare a Republicii Moldova prin acțiuni comune, menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării.

Anastasia Badan, consultant în cadrul BRD, a menționat că în prima zi se planifică organizarea Ușilor Deschise la Guvern, unde va avea loc un panel de discuții, cu participarea premierului. În aceeași zi este preconizată prezentarea unui studiu elaborat de către mai mulți experți. La eveniment vor fi invitați și reprezentanți ai corpului diplomatic. De asemenea, vor fi prezentate Grupurile de Excelență ale Diasporei (GED) – un nou program guvernamental, destinat cetățenilor Republicii Moldova de peste hotare, care are drept obiectiv crearea unui mecanism de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experți înalt calificați din diasporă pe cinci domenii prioritare pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

În cea de-a doua zi urmează să fie organizate mai multe ateliere tematice. În cadrul acestora urmează a fi abordate subiecte cu referire la programe economice și oportunități de promovare a integrării durabile a migranților, turismul nostalgic, sisteme sociale, transferul bunelor practice și mecanisme de promovarea a relațiilor diasporă-țară etc. De asemenea, vor avea loc consultări cu privire la Strategia națională de dezvoltare Moldova 2020.

În cea de-a treia zi sînt planificate activități culturale în afara orașului, în cadrul cărora reprezentanții diferitor asociații ale diasporei vor prezenta specificul țărilor din care vin – simboluri, bucate etc. Un atelier va fi dedicat profesorilor de limbă romînă din diasporă. Totodată, urmează să fie vernisate expoziții de pictură și de cărți.

Zilele Diasporei se organizează anual, din anul 2014. Conform unei hotărîri de Guvern, aprobate în iunie 2016, acestea sînt organizate la sfîrșitul celei de-a treia săptămîni a lunii august de către executiv, prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?