Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Legea privind sistemul electoral poate fi adoptată la actuala sesiune parlamentară

11 iul. 2017,, 14:47   Politică
1905 2

Modificarea sistemului electoral al Moldovei nu va fi amînată pe la toamnă, ci va fi adoptată la finele sesiunii de primăvară-vară, menţionează surse ale NM din parlament.

În ultimele săptămîni în organul legislativ au loc consultări publice, în cadrul cărora se discută recomandările Comisiei de la Veneția. Înainte de aprobarea proiectului în lectura a doua, a declarat pentru NM Sergiu Sîrbu, deputat din Partidul Democrat, el trebuie în mod obligatoriu examinat de Comisia juridical.

Potrivit interlocutorilor NM din parlament, proiectul introducerii în Moldova a sistemului electoral mixt va fi adoptat în finalul sesiunii de primavară-vară. Potrivit datelor NM, ea se planifică să se încheie pe 22 iulie. Dacă însă deputații nu vor reuși să aprobe proiectele de lege planificare, sesiunea poate fi închisă și pe 28 iulie. Interlocutorii nu exclud, de asemenea, că pentru aprobarea proiectului privind sistemul mixt ar putea fi convocată la începutul lui august o sesiune extraordinară.

În dialogul cu NM Sergiu Sîrbu, deputat din Partidul Democrat, a menționat că proiectul de lege va fi adoptat, cînd acesta va fi gata după finalizarea dezbaterilor publice. Proiectul de lege, potrivit spuselor lui, trebuie neapărat examinat și de Comisia juridică de profil. Sîrbu a spus că deocamdată nu se știe, cînd va fi adoptat proiectul. La întrebarea NM, poate oare adoptarea proiectului de lege duce la faptul că UE va tergiversa acordarea pentru Moldova a asistenței financiare în valoare de 100 mil. de euro, deputatul a spus cu încredere: „Desigur că nu”.


„În lista condițiilor pentru acordarea acestei asistențe nu există cerința de a nu modifica sistemul electoral. Există 30 de condiții, cite 10 la fiecare tranșă. Acestea sînt condiții concrete, care vizează acțiunile concrete ale guvernului și parlamentului pentru promovarea reformelor concrete”, a spus democratul.

Referitor la sistemul electoral, a adăugat Sîrbu, structurile europene au făcut o declarație separată, care include recomandarea de a tine cont de toate obiecțiile CV, ceea ce, potrivit spuselor lui, se va realiza. „Această declarație însă nu are legătură direct cu alocarea celor 100 mil. de euro”, a subliniat deputatul Sîrbu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?