X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Stareţul unei mănăstirii este suspectat de extracţia ilegală a nisipului (VIDEO, FOTO)

12 iul. 2017,, 11:20   Capitala
6063 1

Parcul Valea Morilor din centrul Chişinăului este utilizat în calitate de carieră pentru extracţia nisipului.

Compania de construcţii, care înalţă un nou obiect pe strada Gheorghe Codreanu, se ocupă de transportarea nisipului din parc, unde, de asemenea, se află Mănăstirea Sfîntul Mormînt, pe parcursul cîtorva ani. În evacuarea ilegală a nisipului poate fi implicat stareţul mănăstirii, fapt comunicat de un vizitator al NOI.md.

Locuitorul indignat al uneia din casele, situate în vecinătatea acestei zone, a relatat că zona Parcului “Valea Morilor” a fost transformată într-o carieră de extracţie a nisipului. “Deja cîţiva ani la rind noi urmărim, cum în parc lîngă Mănăstirea Sfîntul Mormînt funcţionează o carieră ilegală, unde se extrage nisip şi se transportă pe şantiere. Zilnic camioane de mare tonaj intră în zona parcului, sînt încărcate cu nisip, pe care îl transportă pe şantierul din strada Gheorghe Codreanu. Acolo se află un obiect înălţat de Compania “Gonvaro-Con” şi tot acolo se transportă tot nisipul. Noi presupunem că în aceasta este implicat preotul, stareţul mănăstirii. În toată această perioadă el n-a întreprins nici un fel de măsuri pentru stoparea lucrărilor de extracţie a nisipului, iar locuitorii de aici cred că el personal este intersat de acest fapt”, a comunicat sursa nominalizată.


Extracţia nisipului în această zonă, potrivit spuselor autorului apelului, poate avea consecinţe distructive. “Aici există pericolul apariţiei alunecărilor de teren din cauza circulaţiei permanente a transportului de mare tonaj. Sectorul locativ se fală la aproximativ 100 de metri de la această zonă şi de aceea problema îi preocupă pe toţi locatarii de aici. Din cauza circulaţiei camioanelor este afectat serios şi drumul nostru, unde în anul 2015 au fost efectuate lucrări de reparaţie. El nu este ajustat pentru transportul de mare tonaj. Locuitorii se plîng, de asemenea, pe gălăgia permanentă, deşi anterior zona noastră întotdeauna era cunsocută prin pace şi linişte”, este indignat vizitatorul NOI.md.

Oamenii pe parcursul cîtorva ani apelează sistematic la poliţia sectorului Buiucani şi Ministerul Mediului, dar aceste instituţii ignoră apelurile cetăţenilor. După cum a relatat un locuitor de pe strada Dragomirna, pe care circulă camionele cu nisip, orăşenii au oboist să apeleze la structurile de stat, care nu găsesc de cuviinţă să poarte răspundere pentru această situaţie şi se bizuie doar pe susţinerea mass-media.

Precizăm că anterior în societate au fost dezbateri furtunoase în legătură cu deschiderea carierelor neautorizate de extracţie a nisipului şi altor resurse funciare, ceea ce este o încălcare gravă a Codului subsolului. Mişcarea de Tineret “Voievod”, Fundaţia “EcoDava” şi Centrul de cooperare în domeniul tineretului au adresat în legătură cu aceasta scrisori oficiale primului ministru Pavel Filip, preşedintelui parlamentului Andrian Candu, Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie, solicitînd de a identifica implicarea Ministerului Mediului şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în apariţia şi exploatarea acestor cariere.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?