X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Agricultorii, împotriva aprobării Catalogul UE

11 iul. 2017,, 10:21   Economie
1919 0

Consilierul Președintelui Republicii Moldova pe problemele sectorului agroindustrial, Ion Perju a organizat o masă rotundă cu producătorii agricoli și oamenii de știință în cadrul căreia a fost dezbătută inițiativa Guvernului RM de a aproba Catalogul UE pentru varietățile de plante agricole, notează NOI.md.

Participanții la dezbateri au ajuns la concluzia că aprobarea Catalogului UE pentru varietățile de plante agricole care prevede introducerea și producerea în țară a unor varietăți netestate în condițiile climaterice ale țării noastre, va avea efecte dezastruoase nu doar pentru producătorii agricoli, dar și pentru întreaga ramură agricolă.

Printre argumente au fost aduse următoarele:
- În țară vor fi introduse semințe și material săditor de calitate proastă. Unii producători agricoli care s-au aventurat în utilizarea materialului săditor netestat în special pentru fructe, nuci și pomușoare, au suportat pierderi de sute mii de euro.

- Va fi distrus sectorul autohton de producere a semințelor și de material săditor, în rezultatul cărui fapt vor avea de beneficiat doar importatorii.

- Va fi distrus și ceia ce a mai rămas din sectorul științific - generator de noi varietăți autohtone de semințe și material săditor.

- Terenurile agricole nu vor fi valorificate eficient afectînd, astfel, atît bugetul de stat, cît și securitatea alimentară a țării.

În urma dezbaterilor, Ion Perju a menționat că, Președintele va bloca intențiile Guvernului de modificare a legislației prin care se propune aprobarea Catalogului UE pentru varietățile de plante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?