X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Savanţii din FR au inventat un material pentru drumurile „autotratabile”

10 iul. 2017,, 22:30   Externe
1758 0

Cercetătorii UNCT „МИСиС” au creat tehnologia producerii unor materiale „autotratabile” din asfalt şi beton, comunică RIA Novosti.

Noua tehnologie, creată de specialiştii ruşi, exclude înlocuirea îndelungată şi extrem de incomodă pentru şoferi a stratului protector superior al carosabilului. Ultimul deseori solicită blocarea îndelungată a unei părţi a drumului.

Nanotuburile conductive cu carbon şi pereți multipli „Taunit-M” au parametri unicaţi, care determină inducerea lor de mare sensibilitate. Se menţionează că acest supliment nu majorează cu mult costul drumurilor: la 50 de kilograme de bitum se propune de a utiliza 17 grame de nanotuburi. Amestecul ajunge pentru o tonă de beton bituminos.

După aceasta se presupune utilizarea unui dispozitiv (în esenţă ca un cuptor cu microunde, dar ca formă – un compactor de asfalt), care se va deplasa pe drum şi va încălzi suprafaţa, punînd în circulaţie nanotuburile. Ca rezultat, se va produce un fel de „fuzionare a „plăgilor rutiere”.

Testarea pe teren a noii tehnologii este planificată la unul din obiectivele rutiere ale programului de pregătire către Campionatul mondial de fotbal-2018.


Rezultatele cercetării şi descrierea tehnologiei sînt expuse în revista ştiinţifică Composites Science and Technology.

Anterior, proiectul “Вести. Наука” a relatat despre savanţii din Tomsk, care au creat primele prototipuri ale robotului pentru reparaţia gropilor pe drumuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?