Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul respinge inițiativa privind vechimea mașinilor importate

10 iul. 2017,, 13:52   Societate
3784 3

Aviz negativ din partea Guvernului pentru proiectul inițiat de deputații democrați Dumitru Diacov și Serghiu Sîrbu privind plafonul de vîrstă la importul autovehiculelor.

Astfel, autorii propun ca să poată fi importate vehiculele pentru transportul persoanelor cu o vechime de pînă la 7 ani, față de 10 ani cum e prevăzut în prezent.

Proiectul a fost votat în prima lectură în Parlament la finele anului trecut.

Potrivit avizului Ministerului Finanțelor, majorarea cenzului de vîrstă a fost argumentată de posibilitățile reduse ale populației de a procura un automobil cu o vechime de 5-7 ani sau chiar a unui vehicul nou. Totodată, noile reguli au redus considerabil numărul mașinilor cu numere de înmatriculare străine introduse în țară fără perceperea drepturilor de import, dar și a celor cu numere de înmatriculare false.

„Transportul auto este o sursă de poluare, dar problema nu poate fi rezolvată doar prin măsuri ce prevăd vîrsta de import a autovehiculelor”, se mai arată în avizul Ministerului Finanțelor.


Amintim că autorii proiectului argumentau limitarea vechimii automobilului prin anumite prevederile internaționale. „Avînd în vedere gradul mediu înalt de uzură al mijloacelor auto deja existente în Moldova, dar și practica pe larg răspîndită de introducere a autovehiculelor de mîna a doua în țara noastră, se impune limitarea vîrstei mijloacelor de transport la cel mult 7 ani”, argumentează Diacov și Sîrbu.

Autorii spun că doar pe parcursul anului 2016 s-au produs aproape 2000 de accidente care s-au soldat cu decesul a 249 de persoane. „Din totalul acestor accidente, o bună parte se datorează stării tehnice proaste și vechimii mijloacelor de transport”, scrie în nota de argumentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?