X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O galaxie “ascunsă” a fost descoperită chiar lîngă Calea Lactee (FOTO)

9 iul. 2017,, 05:00   Ştiinţă şi IT
3052 0

O galaxie de tip spirală care se învârte foarte aproape de Calea Lactee poate fi una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a surprins vreodată celebrul Telescop Hubble.

Motivul pentru care ea nu a fost descoperită pînă acum sunt norii groși și denși de praf cosmic care o mascau. O imagine surprinsă de Telescopul Hubble ne arată o frîntură din remarcabila Galaxie “Ascunsă” (chiar așa și-a primit numele).

În poză putem observa spirala strălucitoare care este parțial mascată de norii de praf stelar care se învârt între ea și Calea Lactee. Numele de cod pe care Galaxia Ascunsă l-a primit este IC 342. Conform NASA, mijlocul ei este compus din hidrogen ionizat. Tot Agenția Spațială Americană este de părere că în centrul acesteia se află locul de naștere al stelelor tinere.


NASA mai spune că galaxia este foarte aproape de Calea Lactee, păstrînd proporțiile și dimensiunile cosmice, și este una dintre cele mai străclucitoare pe care le putem vedea pe cer. Din păcate, în mare parte din timp ea este mascată în așa fel încît numai în anumite momente poate fi observată de către Hubble. Ea este foarte activă, lucru indicat de culorile vii și stărlucitoare pe care le putem vedea în imagini.

Galaxia Ascunsă nu este primul lucru deosebit pe care Hubble l-a observat în premieră în acest an. Telescopul a realizat o poză acum cîteva luni prin care am putut observa două galaxii trecând razant una pe lângă cealaltă. Ele se deplasau cu viteze uriașe, astfel că o unire a celor două a fost imposibilă. Cu toate acestea, Hubble a surprins exact momentul de întâlnire, notează Daily Mail.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?