Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon reacţionează la declarația Dumei de Stat

8 iul. 2017,, 12:15   Politică
10907 27

„Încercările de a face presiuni, de orice parte, va avea un efect invers în rezolvarea problemei. Tensionarea situației vine mănușă celor care se împotrivesc apropierii celor două maluri ale Nistru și reunificării țării”.

Este mesajul transmis de președintele Igor Dodon urmare a declarației adoptate de Duma de Stat a Federației Ruse. „Este important ca toate părţile să înţeleagă că doar prin compromisuri reciproce, motivaţia economică şi negocieri putem pregăti terenul pentru a avansa decisiv în această problemă, fapt care va fi susținut și de restul ţărilor implicate în rezolvarea acestui conflict prea lung”, a mai adăugat Dodon.

Potrivit șefului statului Federaţia Rusă a recunoscut întotdeauna integritatea teritorială a Republicii Moldova și a sprijinit încercările de unificare a țării. „Avem și în continuare mare nevoie sprijinul său (al Federației Ruse - n.r.) pentru a asigura realizarea de jure și de facto a acestui lucru extrem de important pentru viitorul nostru. Sperăm că și alte ţări implicate în aceste negocieri dificile vor evidenția faptul că atât Chișinăul, cât și Tiraspolul trebuie să gândească tactic, pragmatic și pozitiv”, a mai notat Dodon.

În opinia șefului statului, un pas important în procesul de reintegrare a țării este crearea unui spaţiu economic şi juridic unic. „Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și să-l accepte în primul rînd autoritățile de la Tirapol. Acțiunile noastre trebuie să fie bilaterale, nu unilaterale, ceea ce înseamnă că aşteptăm o implicare constructivă în toate procesele de negociere. Asigurarea unui viitor pentru o Moldova puternică, independentă şi prosperă trebuie să fie obiectivul nostru comun. Rolul Federației Ruse în consolidarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova este enorm. O singură ţară neutră şi prosperă este singura garanţie de păstrare şi consolidare a suveranității Republicii Moldova şi a lipsei NATO pe Nistru”, a mai penționat președintele republicii Moldova.


Amintim că 7 iulie organul legislativ rus a adoptat o dispoziție „Cu privire la tendințele negative ale dezvoltării situației transnistrene în legătură cu acțiunile întreprinse de Republica Moldova și autoritățile ucrainene”. Potrivit rușilor, părțile moldovenească și ucraineană ar exercita presiuni asupra Tiraspolului, „organizând o blocadă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?