Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Dealeri: BNM nu vrea aprecierea leului mai mult de 18,20 MDL:

7 iul. 2017,, 14:25   Economie
2417 0

În această săptămînă, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a cumpărat valută pe piaţă pentru a nu admite aprecierea leului mai mult de 18,20 MDL:.


„Acţiunile dealerilor BNM au avut scopul de a nu «scăpa» cursul leului nici spre apreciere, nici spre depreciere, pentru ca acesta să rămînă stabil şi, cel mai important, previzibil pentru experţi şi pentru participanţii pieţei", au declarat dealerii bancari.

Prin cumpărarea de valută prin satisfacerea majorităţii ofertelor de vînzare, dealerii BNM au încercat să nu admită fluctuaţia bruscă a cursului leului.

"Luna iulie se remarcă prin faptul că, de pe o parte, creşte oferta de valută la casele de schimb valutar din partea populaţiei, iar pe de altă parte, scade activitatea persoanelor juridice, din cauza perioadei concediilor de vară. Însă în luna august va începe o înviorare a persoanelor juridice. De exemplu, vînzătorii de grîne vor primi bani din exportul cerealelor", a spus un interlocutor.

Mai mulţi participanţi ai pieţei susţin că BNM a dat un semnal clar că în perioada de vară nu va permite leului să se aprecieze mai mult de 18,20 MDL:.

"Iată de ce considerăm că pînă la toamnă toate variaţiile de curs se vor axa în jurul acestei valori. Probabil că, în anumite momente, leul s-ar putea deprecia pînă la nivelul 18,35 MDL:, însă apoi cursul iarăşi va reveni la nivelul actual de 18,25 MDL:. Asemenea schimbări de curs demonstrează stabilitatea situaţiei pe piaţa valutară, care nu este ameninţată de nimic în viitorul apropiat", consideră experţii.

În opinia unor interlocutori, în lunile iulie şi august nu se prevăd niciun fel de situaţii neplăcute, "situaţia se află în mîinile sigure ale regulatorului".

"Cursul leului ar putea şi în continuare să se aprecieze, dacă BNM nu ar cumpăra valută. Dar autoritatea de reglementare face aceste cumpărări, căci, în plan mediu, ea nu prevede accelerarea ritmului inflaţiei, de care este responsabilă", a menţionat dealerul unei bănci.

Pentru vineri, 7 iulie, şi pentru weekend, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 18,1568 MDL: şi, respectiv, 20,6369 MDL:1 euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?