Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Domnica Manole: Pe timpul lui Voronin justiția era mai independentă

7 iul. 2017,, 12:28   Societate
3865 0

Judecătoarea Curții de Apel, Domnica Manole susține că există o acțiune concertată a mai multor instituții ale statului pentru a o scoate din sistemul judecătoresc.

Totuși, cazul ei creează un precedent foarte grav în care nici un judecător nu are garanția că poate rămîne în funcție.

Pe 4 iulie curent Consiliul Superior al Magistraturii a decis că Domnica Manole nu e compatibilă cu funcția de judecător.

Domnica Manole susține că Consiliul Superior al Magistraturii nu are competențe, fără o procedură disciplinară, de a elibera judecătorii din funcție. Astfel, ea a contestat această decizie la Curtea Supremă de Justiție.

„Ceea ce a făcut Consiliul Superior al Magistraturii este un precedent foarte grav pentru întreg sistemul judecătoresc. Nimeni nu are garanție că peste o lună două nu se va repeta aceeași procedură și în privința unui judecător de la Curtea Supremă de Justiție sau în privința altui. Legea spune forte clar că procedura a fost încălcată. Unica procedură de eliberare din funcție este cea prevăzută este cea din Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Consiliul Superior al Magistraturii nu este un organ constatator, ci unul de executare”, a declarat Domnica Manole.


Ea remarcă faptul că judecătorii care au susținut-o au fost intimidați. Totodată, au existat acțiuni concertate a mai multor instituții ale statului, care sînt influențate să o scoată din sistemul judecătoresc.

„După 31 mai practic toți [judecătorii] au fost intimidați. Unora li s-au creat probleme la evaluare sau în alte situații. Cum poți să te lupți cu acest sistem: SIS, CSM, Procuratura Generală? Cum să te lupți cu ei? Eu sînt o persoană fizică, un judecător, o femeie care cunosc legea și să-mi expun punctul meu de vedere și de un an și ceva durează acest lucru. Toți judecătorii în procedura cărora a ajuns cererile mele de chemare în judecată au fost toți influențați să nu-mi dea dreptate. Deci în nici un dosar nu am avut un cîștig de cauză în instanțele de judecată. Vă imaginați în ce hal a ajuns justiția? Despre ce fel de independență a judecătorilor putem vorbi noi?”, se întreabă judecătoarea.

Ea mai remarcă și faptul că în perioada de guvernare a lui Vladimir Voronin „justiția din R. Moldova era mai independentă”.

De remarcat că mai multe organizaţii ale societăţii civile au cerut președintelui Republicii Moldova să nu promulge decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Manole, iar CSM - să respecte legislația în vigoare şi „să devină cu adevărat garantul independenței judecătorilor”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?