Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Doi urși panda, "ambasadori" ai Chinei, prezentați la Berlin, la cel mai înalt nivel

7 iul. 2017,, 02:00   Externe
2318 0

Adăpostul amenajat de Parcul zoologic din Berlin pentru o pereche de urși panda uriași, sosiți recent din China, a fost inaugurat miercuri, la cel mai înalt nivel, în prezența cancelarului german Angela Merkel și a președintelui chinez Xi Jinping, și evident a celor doi "ambasadori" blănoși și placizi primiți împrumut din partea Beijingului, informează DPA.

Cei doi urși panda — Jiao Qing și Meng Meng — sînt "niște diplomați foarte simpatici", a declarat Merkel într-un discurs susținut chiar din fața adăpostului pentru urșii panda, a cărui amenajare a costat aproximativ 10 milioane de euro. "sînt ambasadori ai bunăvoinței între popoarele noastre", i-a mai spus cancelarul german președintelui Jinping.

Trimiterea la Berlin a celor două animale, considerate comori naționale în China, reprezintă un nou episod al "diplomației panda" instaurată de Beijing pentru a întreține relații de bună colaborare cu partenerii săi. China a transmis astfel de "ambasadori speciali" în doar 12 țări.

Prezența celor doi urși panda la Berlin nu a fost însă bine primită de toată lumea. Pe lîngă suma importantă cheltuită pentru amenajarea adăpostului, Parcul zoologic din Berlin trebuie să plătească autorităților chineze cîte 1 milion de dolari pe an pentru a-i păstra pe cei doi urși panda care au fost împrumutați pe o perioadă de 15 ani.

"Societatea germană pentru Protecția Animalelor ar fi dorit ca acești bani să se îndrepte spre modernizarea adăposturilor și cuștilor învechite în care sînt ținute felinele, elefanții sau urșii polari", a declarat un purtător de cuvînt al organizației.


Femela Meng Meng ("Micul vis") în vîrstă de 4 ani și masculul Jiao Qing ("Mica comoară"), de 7 ani, se află la Berlin din 24 iunie. La Grădina Zoologică din Berlin, Meng Meng și Jiao Qing vor beneficia de un îngrijitor specializat, care a făcut un stagiu de pregătire în Chengdu, capitala mondială a urșilor panda.

Ultimul urs panda de la Zoo Berlin, mult-iubitul Bao Bao, a murit în 2012, la o vîrstă înaintată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?