Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cînd Moldova va putea începe exportul de seminţe în UE

6 iul. 2017,, 12:11   Economie
2309 3

Uniunea Europeană a recunoscut sistemul moldovenesc de control şi certificare a seminţelor drept echivalent cu sistemul de control şi certificare al UE, ceea ce va permite Moldovei să livreze seminţe pe pieţele ţărilor Uniunii Europene.

Acest fapt a fost remarcat de prim-ministrul Pavel Filip în cadrul conferinţei comune de presă cu Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară. Premierul a menţionat că decizia respectivă de recunoaştere a sistemului autohton de certificare a seminţelor drept echivalent cu sistemul de control şi certificare al UE a fost adoptată la începutul lunii iunie curent.

„Este încă o uşă deschisă către Europa, care le va permite producătorilor din acest domeniu să-şi vîndă marfa şi pe piaţa UE”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a menţionat că după finalizarea procedurilor de coordonare cu toate statele-membre ale UE, care, după cum speră el, nu vor fi prea îndelungate, Moldova va fi inclusă în lista ţărilor terţe care beneficiază de dreptul de a exporta seminţe pe piaţa UE.

Pavel Filip şi-a exprimat speranţa că Moldova va reuşi să obţină autorizaţie şi pentru exportul în UE al produselor de origine animală, după înregistrarea progresului respectiv în domeniul controlului în această sferă şi dotarea laboratoarelor specializate.


El le-a exprimat recunoştinţă partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în dotarea şi acreditarea laboratoarelor naţionale, fapt care va permite îmbunătăţirea controlului produselor alimentare la nivel naţional şi extinderea gamei produselor autorizate pentru export, în special a seminţelor şi a produselor de origine animală, pe piaţa UE.

Premierul a amintit că astăzi piața Uniunii Europene este cea mai importantă pentru Moldova. Anul trecut peste 65% dintre exporturi au revenit piețelor țărilor membre ale UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?