Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ianukovici a decis să nu participe la procesul de judecată

6 iul. 2017,, 15:20   Externe
1984 3

Ex-preşedintele Ucrainei Victor Ianukovici a decis să renunţe la participarea la procesul de judecată de la Kiev, în legătură cu acuzarea sa de trădare, şi să-şi recheme avocaţii.

„Eu nu vreau să particip la procesul chipurile competitiv, al cărui rezultat este predeterminat. Am adoptat decizia de a-mi rechema apărătorii. Calificarea lor este neîndoielnică, dar într-o ţară a justiţiei distruse avocaţii sînt lipsiţi de putere”, se menţionează în declaraţia lui Ianukovici.

El a amintit că la 6 iulie urmează să aibă loc şedinţa ordinară a Judecătoriei Obolonski din Kiev.

„Nu mi-am făcut iluzii în legătură cu obiectivele stabilite judecătoriei de actualele autorităţi, a menționat Ianukovici. Eu ştiam că ele vor încerca să le realizeze cu orice preţ – să pronunţe sentinţa, să mă acuze de toate nenorocirile trecute, actuale şi viitoare ale Ucrainei. Aceasta nu este judecată, ci o pură profanare. Sînt încălcate toate principiile şi normele posibile ale statului de drept, călcată în picioare în mod grosolan Constituția Ucrainei, sînt totalmente ignorate normele procesuale”, a adăugat Ianukovici.

Ex-preşedintele a remarcat că deja au avut loc trei etape ale procesului, la care el nu a participat. „Drepturile mele au fost încălcate de la bun început, eu n-am fost nici măcar audiat, nimeni nu a vrut să asculte depoziţiile mele. N-au fost interogaţi martorii, care puteau să facă depoziţii veridice, nu mi s-a permis să iau cunoştinţă de urmărirea penală. Judecata a examinat toate materialele fără participarea mea, eu am aflat acest fapt din presă”, a subliniat ex-preşedintele Ucrainei.


Potrivit lui, sub presiunea personală a lui Piotr Poroşenko, au fost adoptate legi speciale despre condamnarea în contumacie. „Aceasta este o încălcare directă a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a menţionat Ianukovici.

Ulterior, după cum a adăugat fostul preşedinte, Procuratura Generală a Ucrainei, în cel mai scurt termen, a completat rechizitoriul, fără a-l familiariza cu acesta şi fără a-l audia, asupra cărui fapt el a insistat în mai multe rînduri. „De fapt, ancheta a fost falsificată. Apoi, încălcîndu-se legea, a fost numit completul de judecată, aflat sub presiunea Procuraturii Generale şi care execută comanda ei. În afară de aceasta, cererile şi cerinţele mele de a-mi acorda posibilitatea de a participa la procesul de judecată în regim de conferinţă video au fost respinse”, a amintit ex-preşedintele.

„Cum vor ei să mă judece fără a avea depoziţiile mele şi ale martorilor mei? Acest lucru confirmă evident faptul persecuţiei politice”, consideră Ianukovici. El a subliniat că procurorul general de-facto a anunţat deja data finalizării judecăţii – 24 august 2017 – şi că va fi adoptată decizia de a-l condamna la închisoare pe viață.

Scopul judecăţii

Toate acţiunile actualelor autorităţi sînt orientate spre justificarea propriilor crime, se arată convins Ianukovici. „Autorităţile încearcă să se ascundă în spatele așa-numitului proces, care în realitate este o mişcare pentru a sustrage atenţia şi a ascunde propriile crime – lovitura de stat, uzurparea puterii, pierderea integrităţii teritoriale, declanşarea războiului fratricid”, a spus el.

Potrivit lui Ianukovici, Poroşenko şi „clica lui criminală continuă genocidul împotriva propriului popor”. „Amintiţi-vă de perioada cînd eram preşedinte în exerciţiu şi comparaţi-o cu ceea ce se întîmplă acum. Continuă războiul fratricid şi ei nu fac nimic ca să-i pună capăt, ca să restabilească pe cale paşnică unitatea Ucrainei”, a subliniat ex-preşedintele.

Alte modalităţi

Ianukovici a atras atenţia asupra celor ce se întîmplă în Ucraina cu inflaţia şi tarifele comunale, care numai anul curent s-au majorat de două ori. „Uitaţi-vă la corupţia nemărginită şi obraznică, cînd cei de la putere fură de la popor miliarde şi se laudă cu aceasta. Uitaţi-vă la şomaj, la nivelul criminalităţii”, a spus Ianukovici şi a acuzat actuala putere de la Kiev. „Vina este numai a lor. Din cauza lor, mor şi rămîn fără ajutor oamenii. Din vina lor, viaţa în Ucraina a devenit absolut insuportabilă. Ei vor să mă judece pe mine pentru aceasta”, a menţionat el.

Ianukovici, de asemenea, şi-a exprimat încrederea că „toate aceste sentinţe ale autorităţilor criminale sînt lipsite de valoare, iar pe ei îi va judeca cu adevărat poporul ucrainean”.

„Sînt sigur că adevărul va triumfa”, a declarat ex-preşedintele. În opinia lui, organizatorii judecăţii cred că l-au privat de posibilitatea de a aduce la cunoştinţă adevărul cetăţenilor Ucrainei prin intermediul procesului. „Eu am alte modalităţi”, a spus el.

„Eu îi rechem din proces pe apărătorii mei, dar nu încetez lupta pentru restabilirea echităţii, legalităţii şi ordinii în Ucraina. Eu vreau ca cetăţenii ţării noastre să trăiască în pace şi să privească cu încredere în viitor, să se mîndrească nu cu posibilitatea de a pleca din Ucraina, ci cu perspectivele de a trăi în ţara lor, a-şi creşte copiii, a se simţi protejaţi şi a privi cu încredere în viitor”, a conchis Ianukovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?