X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cehia este interesată să investească în Moldova

6 iul. 2017,, 16:31   Economie
1829 0

Companiile cehe intenționează să participe la realizarea proiectelor investiționale în țara noastră.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, acest fapt a fost declarat de către președintele grupului de inițiativă privind înregistrarea Camerei de Comerț moldo-cehe Tomas Kantor în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul, ministru al Economiei al Moldovei, Octavian Calmîc, cu alți reprezentanți ai Ministerului Economiei și ai Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exportului din Moldova (MIEPO), relatează NOI.md.

Tomas Kantor a menționat disponibilitatea de a oferi asistența necesară pentru stabilirea contactelor cu clustere automotive din Cehia prin intermediul MIEPO, precum și prezentarea tehnologiilor noi de prelucrare a deșeurilor, participarea companiilor cehe în proiectele de cooperare în domeniul energeticii și epurarea apei.

În cadrul întrevederii vicepremierul Octavian Calmîc a salutat inițiativa privind extinderea cooperării între Moldova și Cehia în diverse domenii, menționînd că îmbunătățirea climatului investițional este o prioritate care prezintă interes pentru ambele părți.

Ministrul Economiei a îndemnat companiile cehe să participe la activitatea Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale din Moldova care oferă condiții atractive pentru investitorii străini, precum și la parteneriatul privind colectarea și prelucrarea deșeurilor, realizarea proiectelor investiționale în domeniul energiei regenerabile, proiectelor în domeniul aprovizionării cu apă și canalizării.


Potrivit Ministerului Economiei, în Moldova activează 53 de întreprinderi cu capital ceh, ale căror investiții au depășit nivelul de 6 milioane de lei. Pînă în prezent Moldova și Cehia au semnat 32 de acorduri bilaterale în diverse domenii, inclusiv în domeniul economic, financiar, sfera transportului, culturii și științei, asigurărilor sociale, sănătății și științelor medicale, apărării etc.

În 2016 volumul comerțului exterior între Moldova și Cehia a constituit 84,43 milioane de dolari, majorîndu-se cu 7,24 la sută față de anul 2015. După volumul comerțului Cehia se situează pe locul 10 printre țările partenere ale Moldovei în UE cu o pondere de 1,39 la sută în volumul total al comerțului cu RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?