X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Filip l-a acuzat pe Chirtoacă de criza deșeurilor

6 iul. 2017,, 10:40   Politică
2957 4

De aprofundarea crizei deșeurilor la Chișinău se face vinovat, potrivit Guvernului, echipa lui Dorin Chirtoacă.

Organele de drept urmează să întreprindă toate măsurile necesare pentru atragerea reprezentanților autorităților municipale la răspundere în cazul în care ei vor fi recunoscuți vinovați. O declarație în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip la finalul negocierilor susținute în cadrul Comisiei pentru depozitarea deșeurilor la Chișinău, relatează NOI.md.

Drept motiv de bază a aprofundării crizei deșeurilor în Chișinău prim-ministrul a numit activitatea nesatisfăcătoare a echipei primarului general. „Apare o sumedenie de întrebări legate de modul de transportare a deșeurilor în comuna Bubuieci. Inițial se spunea că evacuarea deșeurilor este doar o măsură temporară, dar pe parcursul celor șase ani conducerea Primăriei nu a întreprins nicio măsură pentru soluționarea problemei. Este evident că poligonul de la Țînțăreni nu este destinat depozitării unui astfel volum de deșeuri care s-au adunat în acești ani. Sper că organele de drept vor cerceta minuțios această cauză și vor face tot ce e necesar”, a menționat Pavel Filip.


De asemenea, șeful Guvernului a vorbit despre politicienii și reprezentanții societății civile care s-au deplasat la Țînțăreni pentru a negocia cu localnicii. „Aceste persoane iresponsabile, care se numesc reprezentanți ai societății civile, au încercat să profite de pe urma acestei situații dificile legate de depozitarea deșeurilor. Ei au îndemnat oamenii să iasă la proteste, declarînd că îi vor susține. Au profitat de nenorocirea altor oameni pentru a cîștiga dividende politice. Dacă ei vor continua în acest mod, noi vom face publice numele lor și îi vom îndemna pe oameni să arunce gunoiul lîngă domiciliile lor”, a declarat categoric prim-ministrul.

Precizăm că criza deșeurilor s-a aprofundat la începutul lunii iunie, cînd locuitorii comunei Bubuieci au blocat trecerea automobilelor spre gunoiște. Din cauza neevacuării deșeurilor, timp de cîteva zile, lîngă tomberoanele de gunoi din fața blocurilor de locuit din Chișinău s-au adunat peste 2000 de tone de deșeuri solide. Locuitorii comunei au înaintat autorităților municipale un ultimatum pînă la 6 iulie, amenințînd că după expirarea acestuia ei vor bloca din nou trecerea spre gunoiște.

Pe 4 iulie Consiliul municipal Chișinău a adoptat decizia privind reluarea activității poligonului de deșeuri de la Țînțăreni și închiderea minei „Purcel” la comuna Bubuieci, unde pînă acum sînt depozitate deșeurile solide evacuate din Chișinău. Majoritatea aleșilor locali au susținut hotărîrea privind alocarea din bugetul municipal a 39,3 milioane de lei pentru depozitarea ulterioară a deșeurilor la poligonul de la Țînțăreni. Mijloacele urmează să fie canalizate pentru achiziția utilajelor de deservire a poligonului de deșeuri, reabilitarea barajului și dezvoltarea infrastructurii comunei Țînțăreni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?