Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cum sînt duși de nas studenții

6 iul. 2017,, 10:10   Societate
26765 9

Vladislav Bordeianu

S-au încheiat examenele de bacalaureat. Acum cei care intenționează să-și continue studiile urmează să-și aleagă specialitatea dorită, dar cel mai important – instituția. Și absolvenții claselor a 9-a trebuie să facă alegerea – să-și continue studiile în școală, să intre la liceu, la o școală profesională sau la colegiu. Dar cum să n-o dai în bară dacă s-au cheltuit atîția bani și timp, or, studiile sînt preponderent cu plată, iar diploma nu-i?

Scrisoare redacției

Pe adresa redacției NOI.md a parvenit o scrisoare cu rugămintea de a ne clarifica în situație. Un părinte indignat ne-a relatat despre un caz de excrocherie. În 2016 ei au decis să examineze posibilitatea admiterii fiicei la Colegiul de Management, Economie și Drept cu predare în limba rusă. Tocmai pe atunci, în școală veneau reprezentanții acestui colegiu și distribuiau materiale publicitare. De asemenea, publicitatea lor era plasată pe site-ul instituției și în revista „Admiterea”.

La adunarea cu părinții, conducerea colegiului i-a informat că, în 2016, dintr-o eroare, instituția nu a primit prelungirea „autorizației” pentru activitate, fapt ce, în opinia lor, este revoltător, deoarece Colegiul a activat timp de 11 ani. Însă părinții nu trebuie să-și facă griji, pentru că în 2017 totul trebuie să se rezolve, în acest lucru fiind implicați și avocați.


De aceea, o grupă formată din 29 de studenți ai cursului I vor studia temporar în baza liceului „Svetoci” în 2016, iar în 2017 își va continua studiile la cursul doi al colegiului. „Adică era vorba despre studiile într-un colegiu care deja, de facto, nu exista, scrie părintele indignat. Au fost eliberate contractele de studii la colegiu. Dar, după susținerea examenelor și achitarea contractului în valoare de 6300 de lei, documentul era perfectat pe numele liceului „Svetoci” și acest lucru era prezentat drept o formalitate. Important e că în 2017 vom continua studiile la cursul doi al Colegiului! Și iată că acum, la finele primului an de studii, părinții au fost anunțați că în 2017 colegiul nu va mai exista. De asemenea, s-a constatat că fondatorul Colegiului a murit în luna aprilie 2017. Dar ne-au propus o alternativă –cine dorește poate să-și continue studiile la liceul „Svetoci” cu o reducere „nemaivăzută”, deoarece contractul real costă 12 mii de lei”.

Păgubașul a cerut restituirea banilor pentru contractul achitat, în caz contrar el intenționează să apeleze la organele de drept, deoarece consideră că acest caz este o schemă de escrocherie. „De ce trebuia să achităm pentru liceu 7 mii de lei dacă copiii puteau să-și continue studiile gratuit în alt liceu? Copiii au pierdut timp, iar părinții – bani! Acum nimeni nu ne va oferi posibilitatea de a învăța la cursul doi al altui colegiu”, s-a indignat părintele.

El a comunicat pentru NOI.md că deja a trecut o lună, dar chiar și o parte din banii achitați pentru contract nu le-a fost returnată, deși au promis să examineze această posibilitate. La Ministerul Educației părinților li s-a spus: „Nu putem face nimic, deoarece contractul a fost încheiat cu Liceul „Svetoci”. Ei au luat documentele și le-au dat la alt colegiu. „În acest colegiu sînt cinci locuri libere. Dacă copilul va trece concursul, atunci el va putea intra la cursul doi. Sau va trebui să meargă în cursul întîi”, a spus părintele, menționînd că și alți părinți au luat documentele, iar unii copii totuși și-au continuat studiile la liceu.

Reprezentanții Direcţiei învăţămînt secundar profesional şi mediu de specialitate din cadrul Ministerului Educației au menționat că, deocamdată, Colegiul de Management, Economie și Drept nu se află în lista instituțiilor de învățămînt care pot primi copiii la studii. „Asemenea colegiu nu există. Deocamdată el nu oferă pregătire profesională”, ne-au comunicat funcționarii de la Direcție. Alte date nu ne-au putut oferi, invocînd lipsa acestora. Iar la Direcția învățămînt preuniversitar ni s-a spus că prima dată aud că liceul „Svetoci” a primit copii de la colegiu. „Nimeni nu ne-a scris, noi nu sîntem la curent”, au menționat funcționarii.

Reversul ”adevărului”

Am încercat să sunăm la Colegiu pentru a obține un comentariu, însă telefonul era deconectat. La Liceul „Svetoci” ni s-a comunicat că trebuie să ne adresăm la Universitatea Slavonă. Însă în anticamera Universității ne-au asigurat că acestea sînt două instituții diferite, cu contabilități diferite și nu au nicio legătură una cu alta, deși au același sediu și același fondator. Ce-i drept, adresa juridică a Colegiului era pe strada M. Basarab, 2.

Într-un final, am reușit să vorbim cu fostul director al colegiului Elena Parea, care a ocupat acest post din aprilie pînă în octombrie 2017. Tocmai în perioada cînd colegiul avea un nou fondator.

- Ei mi-au propus funcția de director, relatează doctorul în științe profesorul Academiei de Științe ale Naturii din Rusia Elena Parea, care în prezent este director al Departamentului management al calității la Universitatea Slavonă. Am colectat documentele necesare, care erau perfectate corect, și le-am expediat la Ministerul Educației pentru obținerea cotelor, ca să știm cîți elevi putem primi la o specialitate sau alta. Așa fac toate instituțiile de învățămînt la finele anului. Dar la Colegiu s-a schimbat conducerea și documentele au fost expediate în luna martie. În luna iulie am primit răspuns că nu putem înmatricula studenți la colegiu. Unul dintre motivele invocate a fost faptul că trebuia să depunem documentele mai devreme, pînă la Anul Nou. Deși timp era suficient.

Dar fostului ministru Corina Fusu și viceministru Cristina Boaghi nu le-a plăcut ceva. Ele au considerat că noi ne-am adresat tîrziu, de aceea, nu va avea loc admiterea, și ne-au recomandat să ne pregătim de anul următor. Adică colegiul avea licență, dar nu puteam înmatricula pe nimeni. Fondatorul s-a adresat la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP), unde ne-au spus clar că Colegiul are dreptul să funcționeze, deoarece toate organizațiile ce dețin licențe au dreptul la prestarea unor servicii, în cazul dat, a serviciilor de predare. Dar Ministerul din nou ne-a refuzat, menționînd că are loc optimizarea mai multor instituții de învățămînt private. Cristina Boaghi a comunicat că ei nu au încredere în colegii.

Atunci fondatorul a organizat de cîteva ori adunări cu părinții și a încercat să le explice oamenilor că Colegiul nu va funcționa. Adică el există, dar nu poate înmatricula copii în anul 2016. Și a promis să se clarifice. Toți care au venit au plecat la alte instituții. Dar pe 20 aprilie 2017 fondatorul a murit subit, a comunicat Elena Parea, care nu a menționat niciodată numele noului proprietar al colegiului.

Menționăm că pe 20 aprilie 2017 a decedat directorul executiv al universității slavone Andrei Babenco, la vîrsta de 74 de ani. Potrivit site-ului oficial al instituției, în prezent, fiul lui – Oleg Babenco – este rector al Universității Slavone.

De asemenea, Parea a dat asigurări că după discuțiile cu părinții nu au fost pretenții din partea lor. „La Chișinău sînt suficiente instituții de învățămînt. Studenții puteau alege orice altă instituție, inclusiv Liceul «Svetoci», Universitatea Slavonă”, a spus ex-directorul colegiului.

Totuși ea nu a putut spune ce s-a întîmplat cu ceilalți studenți de la cursurile doi și trei. Cine a devenit noul fondator și cui îi aparținea anterior Colegiul. „Eu nu dețin informații, deoarece nu mai lucrez acolo”, a răspuns Elena Parea.

Universitățile vor fi reduse

În Moldova sînt înregistrate 30 de universități, inclusiv 19 de stat. Cele mai multe instituții de învățămînt superior se află la Chișinău și cîte o universitate la Bălți, Comrat, Cahul și Taraclia. În 2003-2004, în țară funcționau 40 de universități, dintre care 17 erau de stat.

Statistica spune că, la începutul anului de studii 2016-2017, în instituțiile de învățămînt superior din Moldova studiau 74,6 mii de studenți, fără cei străini (în 2015-2016 – 81,7 mii). Totodată, 83% dintre aceștia – în universitățile de stat.

Reducerea numărului de studenți față de anul de studii 2015-2016 a fost înregistrată atît în instituțiile de stat (cu 4,8 mii de persoane sau cu 7,2%), cît și în cele private (cu 2,1 mii de persoane sau cu 14,3%).

Sursa: Ministerul Educației

Potrivit datelor oficiale, la 10 mii de locuitori ai țării în anul de studii 2016-17 reveneau 204 studenți, în 2015-2016 – 230, iar în 2010-2011 – 303 de studenți.

Sursa: Ministerul Educației

Experții nu exclud că reducerea numărului de studenți este legată nu doar de criza demografică, dar și de rezultatele examenelor de bacalaureat. Astfel, doar anul acesta peste 41% dintre liceeni au picat sesiunea.

- Numărul de studenți în Moldova s-a redus de multe ori. De asemenea, se reduce și numărul instituțiilor de învățămînt, spune președintele Uniunii Naționale a Studenților și Tineretului din Moldova (UNSTM), Eugen Balan. Cum pot supraviețui instituțiile de învățămînt private cînd se reduce numărul candidaților la admitere? Nu se știe cum se vot simți ei în noul an de studii, deoarece problema persistă. Această situație va lovi puternic în întreprinzătorii care au investit bani în proiecte educaționale. Unele instituții private, pentru a ieși din această situație, au început să înmatriculeze copiii în cursurile pregătitoare, la finele cărora ei susțineau examenele de bacalaureat și treceau în cursul doi. Aceasta se face pentru a atrage cumva studenții.

Vor fi închise sau nu universitățile – va fi clar după ce vor fi anunțate rezultatele finale ale sesiunii de bacalaureat. Dar, pe de altă parte, în Moldova, într-adevăr, sînt multe instituții de învățămînt inutile. Pe timpul guvernării Partidului Comuniștilor, Ministerul Educației a înăsprit condițiile de acreditare pentru universități și a deschis școli profesionale. Ei au făcut acest lucru foarte corect, pentru că atunci cînd în țara sînt doar juriști și economiști, nu are cine lucra. Pe site-ul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă sînt suficiente locuri vacante pentru ingineri, programatori și cusătorese. O cusătoreasă bună astăzi poate cîștiga mai mult decît un economist și ea va avea întotdeauna de lucru.

În lupta pentru studenți vor cîștiga instituțiile de învățămînt de stat. De aceea, privații vor reduce taxele de studii pentru ca contractul să fie mai ieftin decît în instituțiile publice. Dacă specialitatea de jurist la USM va costa, de exemplu, 6-10 mii de lei, atunci ULIM și Universitatea Slavonă ar putea propune mai puțin, cu oferirea locului pentru efectuarea lucrărilor practice. Totodată, profesorii sînt aceeași. Dar există un risc cînd alegi o instituție privată. Ce-i drept, întotdeauna există posibilitatea de transfer în altă instituție de învățămînt la aceeași specialitate. Singurul lucru este că altă universitate ar putea cere susținerea diferențelor. Totodată, este o situație de stres pentru tineri, care deja s-au obișnuit cu colectivul, a conchis Eugen Balan.

Anterior, președintele Moldovei, Igor Dodon, a menționat imperfecțiunea actualului sistem de bacalaureat. El a expediat Guvernului o propunere de modificare a acestuia, însă Cabinetul de Miniștri încă nu a examinat-o.

Reprezentanții Ministerului Educației au comunicat pentru NOI.md că deocamdată nu se știe dacă în noul an de învățămînt vor mai fi închise și alte instituții. Situația se va clarifica către mijlocul lunii iulie sau spre sfîrșitul lunii august. „În cazul în care vor fi închise instituțiile, acest lucru va fi anunțat oficial”, au menționat reprezentanții Serviciului de presă al Ministerului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?