Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Clădirea Spitalului din Orhei va fi eficientizată energetic

5 iul. 2017,, 18:30   Societate
2735 0

Realizarea proiectului de eficientizare energetică a Spitalului din raionul Orhei a fost examinată astăzi la faţa locului, cu participarea ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca, transmite MOLDPRES.

Oficialul a subliniat importanţa proiectului care va avea un impact regional. ”Prin realizarea eficientă a acestui program de dezvoltare regională, vom îmbunătăți accesul la servicii și utilități publice de calitate pentru circa 300 de mii de locuitori ai raionului Orhei. Intervențiile presupun lucrări ce vor spori eficiența energetică a spitalului. Vreau să specific că obiectivul oricărui proiect realizat de noi este de a construi viitorul acasă”, a declarat Vasile Bîtca în discuțiile cu administrația și angajații instituției.

Președintele raionului Orhei, Tudor Golub, și-a exprimat convingerea că proiectul va fi o istorie de succes. ”Avem o colaborare bună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și sînt sigur că vom finaliza și acest proiect cu succes. Impactul va fi unul regional pentru că de serviciile acestei instituții medicale beneficiază și cetățenii din raioanele învecinate”, a relevat Golub.

La rîndul său, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Viorel Jardan, a dat asigurări că proiectul va fi implementat în timp util.

Spitalul din raionul Orhei va fi reabilitat energetic din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), care va aloca în acest scop 8,6 milioane de lei. Pentru acest an Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat din FNDR suma de 3 milioane de lei. Potrivit proiectului, în cadrul instituţiei urmează să fie efectuate lucrări de termoizolare a pereților exteriori, tavanului din subsol, planşeului şi înlocuirea geamurilor. Autoritățile locale au afirmat că, în aşa mod, vor reduce consumul de energie în clădire pînă la 30% şi vor proteja mediul înconjurător prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.


Anterior, Spitalul raional din Orhei a beneficiat de investiții importante din partea ADR Centru care a realizat, cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, mai multe proiecte de dezvoltare. Astfel, a fost renovat Centrul perinatal, s-au efectuat reparaţii capitale în blocurile pediatric, terapeutic, fiind instalate trei puncte termice şi reconstruit sistemul de încălzire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?