Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O nouă șansă pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

5 iul. 2017,, 14:50   Societate
1526 0

1710 pacienți vor beneficia de endoprotezare pînă la sfîrșitul anului 2017, notează NOI.md.

Ministerul Sănătății a aprobat un ordin prin care le permite medicilor ortopezi-traumatologi din spitalele raionale să efectueze operații de endoprotezare a șoldului şi genunchiului. În acest scop, 30 de specialiști vor fi instruiți gratuit în România şi Turcia, în perioada iulie-decembrie 2017. Anunțul a fost făcut astăzi, 5 iulie, de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

La instruire vor participa medici traumatologi-ortopezi din spitalele din Bălți, Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Hînceşti, Căuşeni, Cahul şi Comrat. Stagiul va dura două luni şi se va desfăşura în clinici din Romania şi Turcia. Cheltuielile pentru instruire vor fi acoperite de România și Turcia. Primii medici vor pleca la instruire în luna iulie curent.

Intervențiile vor fi efectuate în spitalale raionale din luna august, cînd vor reveni de la instruire primii 12 medici.

Pînă în prezent, operațiile de endoprotezare a șoldului şi genunchiului erau efectuate doar de Institutul de Medicină Urgentă şi Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie. Anual aceste două instituții medicale făceau aproximativ 800 de intervenții.


Din această cauză, un pacient aștepta aproximativ cinci ani pentru a beneficia de endoprotezare. În prezent, pe lista de așteptare se află peste 12 mii de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?