X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

199,3 milioane de lei la buget, din plasarea VMS

5 iul. 2017,, 15:40   Economie
1952 0

Rentabilitatea valorilor mobiliare de stat (VMS) s-a diminuat semnificativ. La licitaţia de marţi Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 199,3 mil. lei (,9 mil.). Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,56%-8,00%, comparativ cu rentabilitatea de 7,64%-8,07% de la licitaţia precedentă.


Experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că diminuarea rentabilităţii VMS poate fi determinată de mai mulţi factori.

În primul rînd, a crescut considerabil cererea la VMS. Dacă la penultima licitaţie cererea constituia 168m4 mil. lei, la licitaţia de marţi cererea a crescut pînă la 391,6 mil. lei.

În rîndul al doilea, autoritatea de reglementare a pieţei a diminuat cu un punct procentual rata de bază, care acum constituie 8%. În această situaţie, deţinătorilor de certificate ale Băncii Naţionale (BNM) le convine să cumpere hîrtii de stat, care nu sînt supuse impozitului pe venit.

În rîndul al treilea, băncile apreciază corect semnalul pe care BNM l-a dat pieţei, diminuînd indicatorii principali ai politicii sale.

"BNM nu ar fi recurs la diminuarea ratei de bază, dacă nu ar fi prognozat temperarea ritmului inflaţiei. BNM încearcă să readucă indicele preţurilor de consum la ţinta de 5% plus-minus 1,5%. În prezent inflaţia a depăşit aproape cu 1% acest parametru, constituind la sfîrşitul lunii mai 7,4%", a menţionat dealerul unei bănci.

Participanţii pieţei de capital prognozează pentru viitorul apropiat o mare cerere la VMS, care, la rîndul său, va ajuta Ministerul Finanţelor să menţină rentabilitatea acestora la nivelul de 8,00-8,50%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?