Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

A mîncat 72 de hotdogi în 10 minute și a intrat în legenda unui concurs

6 iul. 2017,, 04:00   Externe
2690 1

Joey Chestnut este un concurent capabil să înghită în doar cîteva minute cantități uriașe de mîncare.

Marți, cu ocazia zilei naționale a Statelor Unite, sărbătorită în fiecare an pe 4 iulie, el a reușit performanța unică de a cîștiga pentru a 10-a oară tradiționalul concurs de mîncat hotdogi, organizat în Coney Island, după ce a înghițit 72 de astfel de preparate culinare într-un interval de 10 minute, informează AFP.

Acest californian în vîrstă de 33 de ani, care are o greutate de 104 kilograme și este supranumit "Fălci", și-a depășit propriul record stabilit în 2016 (70 de hotdogi), intrînd astfel în legenda acestui concurs insolit, organizat în fiecare an în Statele Unite începînd din 1916 în Brooklyn, în apropiere de celebrul parc de distracții Luna Park.


Recordul lui personal — care este și recordul mondial în domeniu — este însă și mai valoros: el a înghițit 73,5 hotdogi în 10 minute în cadrul unei etape de calificare pentru acest concurs.

În timp ce organizatorul competiției, George Shea, sărbătorea cu mult lirism victoria obținută de Joey Chestnut, despre care a spus că este "un erou american" prin excelență și, "o întruchipare a libertății și a idealului american", cîștigătorul competiției a avut o atitudine mai modestă în urma victoriei sale de marți.

"sînt doar un tip amuzant căruia îi place să mănînce", a declarat el în fața jurnaliștilor, după încheierea concursului. "Am noroc, călătoresc prin lumea întreagă și mănînc, făcîndu-i pe oameni să zîmbească", a adăugat cîștigătorul.

Joey Chestnut, care și-a început cariera de "mîncător de competiție" în 2005, în timp ce era student, într-un concurs de mîncat sparanghel, intenționează să își îmbunătățească recordul anul viitor.

"Trebuie să mai lucrez la forma fizică, pentru a transpira mai puțin, pentru că asta m-a făcut să pierd timp (...) Trebuie să îmi înțeleg corpul mai bine, pentru a putea să îl împing pînă la limită", a explicat el.

Într-o țară care a inventat alimentele "junk food", unde obezitatea afectează un adult din trei, acest concurs insolit lansat în 1916 ar putea fi interpretat ca un exemplu negativ.

Scenele pe care le generează nu sînt recomandate persoanelor cu stomacul sensibil: pentru a facilita masticația, cei 18 finaliști își înmoaie chiflele în apă și își îndeasă hotdogii în gură cu ajutorul degetelor, înghițind totul pînă la ultima firimitură, ridicîndu-și capetele pentru a facilita înghițirea.

Cu toate acestea, concursul atrage mii de persoane, numărul acestora fiind de peste 30.000 în acest an, potrivit organizatorilor. În plus, peste 1 milion de telespectatori urmăresc în direct evenimentul, transmis de 11 ani de postul de televiziune cu specific sportiv ESPN.

Mulți dintre americani, inclusiv concurenți și spectatori, consideră că acest concurs de pe 4 iulie este o veritabilă probă sportivă, cu antrenamente stricte pentru "atleți", pentru a pregăti și lărgi stomacul, etape de calificare, judecători oficiali și recorduri de doborît.

Disciplina are și o federație proprie, Major League Eating, care organizează aproximativ 80 de evenimente pe an, pe parcursul unui sezon care se întinde din februarie pînă în septembrie, în competiții separate pe sexe. Campioana de marți, Miki Sudo, a înghițit 41 de hotdogi.

Directorul concursului, George Shea, care prezintă competiția începînd din 1988, încălzește publicul enumerînd reușitele campionilor, purtînd pe cap, invariabil, o pălărie de paie, în armonie cu șarmul desuet al zonei Coney Island, o plajă populară din Brooklyn.

Mulți spectatori vin pentru a se bucura de atmosfera deosebită creată în timpul concursului: majorete, interpreți de operă și cîntăreți de hip-hop urcă pe scenă, în mijlocul unei "mări" de drapele americane și pălării în formă de hotdog.

Și, deși unii dintre spectatori strigă "U-S-A", U-S-A", ca în timpul mitingurilor electorale ale lui Donald Trump, cei mai mulți dintre ei resping orice motivație politică.

"E mai mult de atît. Ador sărbătoarea de 4 iulie, ador hotdogii", spune Tom Walter, care și-a adus soția și copiii — în pofida reticențelor lor — la acest concurs insolit.

"Am venit pentru familia mea, dar găsesc că show-ul este dezgustător", spune soția lui, Jinnean. Cu toate acestea, ea zîmbește. "Face parte din tradiția de 4 iulie", a adăugat ea.

Tradiția are toate șansele să dureze încă foarte mulți ani de acum înainte, în pofida numărului tot mai mare de avocați ai "alimentației sănătoase" din Statele Unite.

George Shea, în vîrstă de 52 de ani, spune că va continua să prezine evenimentul și în viitor. "Îl voi prezenta pînă cînd mă vor înmormînta aici, la colțul dintre străzile Surf și Stillwell", intersecția unde este organizată această competiție, a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?