Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Duma de Stat pregăteşte o declaraţie referitoare la Transnistria

5 iul. 2017,, 09:41   Politică
3683 5

Consiliul Dumei de Stat a Rusiei planifică să examineze proiectul „Declaraţiei cu privire la tendinţele negative în evoluţia situaţiei din jurul Transnistriei în legătură cu acţiunile autorităţilor RM şi Ucrainei”, pentru a o include pe ordinea de zi a următoarei şedinţe plenare a Dumei de Stat.

Potrivit presei ruse, documentul este elaborat de Comitetul pentru CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu concetăţenii. În proiectul acestuia se menţionează că Duma de Stat constată existenţa unor tendinţe negative serioase în evoluţia situaţiei din jurul Transnistriei. Toate acestea prezintă un pericol pentru stabilitatea regiunii, bunăstarea şi siguranţa locuitorilor Transnistriei, inclusiv pentru cei peste 200 de mii de cetăţeni ai Rusiei care locuiesc acolo.

"Fără a discuta cu Tiraspolul, pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene au fost deschise posturi vamale comune moldo-ucrainene. Acest fapt contravine angajamentelor privind inadmisibilitatea unor asemenea acţiuni, orientate spre limitarea libertăţii activităţii economice a întreprinderilor şi persoanelor fizice din regiune, privind inadmisibilitatea măsurilor ce pot agrava situaţia fiecărei părţi a conflictului, precum şi a tentativelor de a organiza blocada Transnistriei", se arată în proiectul documentului.

Duma de Stat intenţionează să facă un apel către autorităţile Moldovei şi Ucrainei "de a renunţa la orice forme de presiune asupra Transnistriei şi la acţiunile de organizare a blocadei regiunii".

În document este abordat şi subiectul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Duma de Stat presupune că aceasta "nu are alternativă şi condamnă orice îndemnuri unilaterale privind încetarea misiunii sau revizuirea modului de desfăşurare, precum şi orice acţiuni îndreptate împotriva stabilităţii activităţii Comisiei Unificate de Control".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?