Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cîți abonați și-au schimbat operatorul păstrăndu-și numărul

4 iul. 2017,, 12:21   Economie
1862 0

Din iulie 2013, cînd în Republica Moldova a fost lansată portabilitatea numerelor de telefon, și pînă în prezent, de acest serviciu au beneficiat peste 165,8 mii de utilizatori, dintre care 151,8 mii sînt utilizatori de telefonie mobilă și peste 14 mii - utilizatori de telefonie fixă, informează NOI.md.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în acest răstimp, serviciul de portare, care permite oricărui utilizator de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci cînd își schimbă furnizorul, a fost folosit în medie lunară de peste trei mii de utilizatori.

Directorul ANRCETI, Grigore Varanița, consideră că rezultatele utilizării acestui serviciu se măsoară nu numai prin numărul de portări. „Cel mai important rezultat constă în faptul că libertatea utilizatorilor de a-și păstra numărul de telefon cînd aleg alt operator stimulează concurența pe piața serviciilor de telefonie, factor ce determină operatorii să investească mai mult în rețele și tehnologii noi, să depună eforturi suplimentare pentru a-şi păstra abonaţii şi a atrage noi clienţi prin oferte mai variate și mai atractive”, a menționat Grigore Varanița.

În cei patru ani de la lansarea portabilităţii numerelor de telefon, utilizatorii au continuat să manifeste interes față de acest serviciu. La solicitarea lor, în şase luni ale anului 2013 au fost portate 28,4 mii de numere de telefon, în anul 2014 - mai bine de 37,6 mii, în 2015 – 44,8 mii, în 2016 - peste 36,9 mii și în prima jumătate a anului 2017 – 14,9 mii.

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea ușoară a numărului de portări prin faptul că utilizarea acestui serviciu a condus la echilibrarea ofertelor și tarifelor propuse de operatori, situație în care utilizatorii de telefonie au mai puține motive întemeiate de migrare de la un operator la altul.

Datele ANRCETI arată că în toți acești ani cei mai interesați în portabilitatea numerelor au fost utilizatorii de telefonie mobilă. Numărul acestor utilizatori constituie 91,5% din totalul beneficiarilor serviciului respectiv, iar numărul abonaților de telefonie fixă - 8,5 la sută din total. Aceeași tendință s-a făcut simțită și în șase luni ale anului 2017. Din 14,9 mii de numere portate în această perioadă, peste 13,7 mii au fost numere de telefonie mobilă (92,3%) și circa 1,2 mii - numere de telefonie fixă (7,6%).

Din cele 151,8 mii de numere de telefonie mobilă portate în perioada iulie 2013 – iulie 2017 cele mai multe numere – circa 88,8 mii - a primit în reţeaua sa SA „Moldcell”. În reţeaua SA „Orange Moldova” au fost portate peste 36,7 mii de numere, iar în reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – circa 26,2 mii. În aceeași perioadă, cele peste 14 mii de numere de telefonie fixă au fost portate în reţelele a 24 de furnizori. Cele mai multe numere au fost portate în reţelele fixe ale SRL ”Starnet Soluţii” (peste 6,4 mii) și SA „Orange Moldova” (3,3 mii).

Conform reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie poate beneficia de portarea numărului de telefon în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de multe alte ţări europene, în Republica Moldova acest serviciu este oferit gratis de către furnizori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?