Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Îndemnul președintelui BNM către investitori

3 iul. 2017,, 17:20   Economie
2923 3

Guvernatorul Băncii Naţionale (BNM) a Moldovei, Sergiu Cioclea, a invitat "investitorii de calitate" să procure acţiunile celor mai mari bănci din Republica Moldova – Moldova-Agroinbank, Victoriabank şi Moldindconbank.

Potrivit lui Cioclea, acest lucru este de o importanţă primordială pentru dezvoltarea ulterioară a sectorului bancar al RM.

Sergiu Cioclea a lansat îndemnul în cadrul forumului de afaceri regional "Moldova: lucrăm împreună pentru a sprijini creşterea", organizat la Chişinău de Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), în cooperare cu Guvernul RM, Camera de Comerţ şi Industrie şi Asociaţia Businessului European.

Guvernatorul BNM a declarat că, în pofida recentei crize din sectorul bancar moldovenesc şi reformelor profunde care au loc în acest domeniu, "băncile din RM pot fi profitabile".

Sergiu Cioclea a accentuat faptul că trei cele mai mari bănci din RM, care împreună deţin peste 60% din sectorul bancar, înregistrează rezultate financiare bune.

"Astfel, investitorii pot desfăşura o activitate foarte profitabilă în RM, mai ales acum, cînd sectorul bancar moldovenesc încearcă să se ridice la nivelul celor mai bune exemple regionale", a spus Cioclea.

Guvernatorul BNM a accentuat faptul că probleme în sectorul bancar au fost înregistrate în mai multe ţări din regiune, nu doar în RM.

"Multe ţări din regiune s-au confruntat cu problema creditelor neperformante în 2007-2008. În mai multe ţări au avut loc fraude bancare. Astfel, aceste probleme nu sînt caracteristice doar RM. Din păcate, acestea sînt problemele regiunii", a spus el.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că eforturile BNM şi faptul că au fost scoase în vînzare pachete de acţiuni ale celor mai mari bănci din ţară vor atrage investitori de calitate în RM.
„Invit Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, Banca Europeană pentru Investiţii şi alte instituţii supranaţionale să examineze aceste oportunităţi şi posibilitatea de a investi în băncile din RM", a spus Sergiu Cioclea.

Soluţionînd problema transparenţei acţionarilor băncilor, în anul 2016 BNM a recunoscut acţiunile unui grup de acţionari ai Moldova-Agroinbank şi Moldindconbank drept "concertate" şi i-a determinat să-şi vîndă pachete de acţiuni (40% şi, respectiv, 63,89%). Aceste pachete au fost anulate şi au fost emise noi acţiuni, care vor fi vîndute investitorilor cu permisiunea BNM. În privinţa celei de-a treia bănci – Victoriabank – BNM are întrebări referitoare la transparenţa unui acţionar ce deţine 39,2% dintre acţiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?