Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Savant: În 2030 va avea loc marea revoluţie în industria energetică

9 iul. 2017,, 16:39   Ştiinţă şi IT
4651 0

Viitorul este aproape: un savant important susţine că în 2030 va avea loc marea revoluţie în industria energetică, atunci cînd fuziunea nucleară va deveni fezabilă

Earl Marmar, directorul proiectului Alcator C-Mod Tokamak al MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Statele Unite, susţine că, începînd cu 2030, vom avea energie obţinută prin fuziune nucleară. Fuziunea nucleară va schimba industria energetică din temelii, fiind singura sursă adevărată de energie regenerabilă şi ecologică.

Marmar precizează că „2030 poate părea agresiv, dar nu cred că este exclus”, scrie Science Alert.

În prezent, în ciuda multor progrese, fuziunea nucleară nu este o metodă stabilă (să nu mai vorbim de fezabilă) de a obţine energie electrică.

Fizica fuziunii nucleare este oarecum simplă de înţeles, fiind inversul fisiunii nucleare - modul în care se exploatează energia nucleară din prezent. În loc de dezintegrarea atomilor, fuziunea nucleară urmăreşte, după cum spune şi numele, să fuzioneze atomii pentru a obţine energie. De asemenea, reacţia de bază este fuzionarea a atomilor de hidrogen pentru a obţine atomi de heliu, reacţie care alimentează şi stelele.


Mai mult decît atît, fuziunea ar produce mult mai multă energie ca fisiunea. Problema constă în crearea condiţiilor pentru ca această reacţie să se desfăşoare: are nevoie de un mediu cu temperaturi de peste 30 de milioane de grade Celsius. În acest sens, Marmar menţionează că „ştim cum funcţionează fuziunea; ştim şi cum funcţionează şi fizica nucleară. Rămîn întrebări în ceea ce priveşte tehnologia”.

În prezent, există multe soluţii propuse pentru a stabiliza fuziunea nucleară. În lume, există o serie consistentă de proiecte care intenţionează să rezolve partea tehnologică a reactorului. Marmar, care a vorbit pentru Inverse, a menţionat numai două dintre acestea: Tokamak Energy din Regatul Unit, unde cercetătorii au optat pentru a reduce dimensiunea găurii „gogoaşei” pentru a utiliza mai multă plasmă şi ITER, cel mai mare proiect de acest gen la care participă 35 de ţări.

Din păcate, reactorul Tokamak al MIT nu mai este activ, dar cei peste 20 de ani de experienţă în tehnologia fuziunii au lăsat în urmă o cantitate considerabilă de date care poate fi valorificată pe viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?