Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Anglia se retrage din Convenția privind pescuitul în apropierea coastelor sale

3 iul. 2017,, 00:01   Externe
1741 0

Marea Britanie și-a anunțat duminică decizia de a se retrage din Convenția de la Londra privind pescuitul, pentru a redobândi controlul exclusiv al drepturilor de pescuit în apropierea coastelor sale, în conformitate cu votul pentru Brexit, transmite AFP.

Convenția, încheiată în 1964, înaintea aderării Marii Britanii la Uniunea Europeană, în 1973, autorizează pescuitul într-o 'zonă cuprinsă între 6 și 12 mile' în largul coastelor statelor semnatare.

Convenția oferă mai multă latitudine decât dreptul UE, care fixează această limită la 12 mile.

Prin retragerea țării lor din Convenție, pescarii britanici vor pierde însă ei înșiși dreptul de a lucra în proximitatea coastelor celorlalte cinci state semnatare: Franța, Belgia, Grmania, Irlanda și Olanda.

'Aceasta este o primă etapă istorică spre construcția unei noi politici naționale de pescuit, în momentul în care părăsim Uniunea Europeană', a declarat într-un comunicat ministrul mediului, Michael Gove, precizând că ,'pentru prima oară în 50 de ani, vom putea decide cine poate avea acces la apele noastre' teritoriale.


Guvernul britanic va notifica luni statele semnatare cu privire la decizia luată, a cărei transpunere în practică se va întinde pe doi ani. Londra va trebui să negocieze în același timp ieșirea din Politica comună de pescuit (PCP).

În 2015, navele britanice au pescuit în jur de 708.000 tone de pește, în valoare de circa 775 milioane de lire sterline (aproape 900 milioane de euro), potrivit guvernului de la Londra.

Spre comparație, pescadoarele străine care au acționat în apele teritoriale britanice în baza Convenției de la Londra au pescuit 10.000 de tone de pește, conform aceleiași surse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?