Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Parlamentul dă undă verde restructurării Guvernului

30 iun. 2017,, 15:00   Politică
2375 2

Noul proiect de lege cu privire la guvern a fost adoptat astăzi de Parlament în prima lectură, notează NOI.md.

Inițiativa prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor şi altor autorităţi ale administraţiei publice centrale, oferindu-i prim-ministrului dreptul de a modifica lista ministerelor printr-o procedură mai simplificată. „Prin renunţarea la fixarea în lege a listei Guvernului, ajustăm cadrul normativ. Astfel, premierul va avea posibilitatea să-şi poată ajusta echipa pe tot parcursul exercitării mandatului”, a remarcat preşedintele Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

Pe parcursul mandatului său de patru ani, prim-ministrul va fi în drept să solicite, în plenul Parlamentului, modificarea structurii sau a componenţei nominale a guvernului.

Documentul mai prevede că funcțiile de viceminiștri vor lichidate și înlocuite cu secretari de generali de stat. Iurie Ciocan a explicat că în noul guvern funcţiile politice vor fi delimitate de cele administrative, astfel încît miniştrii vor fi, în continuare, delegaţi pe criterii politice, în timp ce secretarii de stat numiţi la fiecare minister vor asigura implementarea programelor aprobate de guvern.

Un element nou al proiectului este reglementarea procedurii de înlocuire a unui ministru care absentează de la şedinţa executivului. Astfel, premierul va putea să delege dreptul la vot unui alt ministru, care reprezintă aceeaşi formaţiune politică, ceea ce va exclude situațiile cînd se atestă lipsă de cvorum.


Documentul urmează a fi votat în a doua lectură pînă la finele sesiunii legislative curente, iar la toamnă ar urma să fie operate modificări în structura și lista cabinetului de miniștri. Anterior se vehicula că numărul ministerelor va fi redus de la 16 la 9.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?