X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Aniversarea înscăunării lui Ștefan cel Mare i-a unit pe patrioți (VIDEO)

30 iun. 2017,, 13:10   Societate
2877 1

Aniversarea înscăunării lui Ștefan cel Mare este una dintre datele-cheie din istoria Moldovei.

Evenimentul care a avut loc în anul 1457 a determinat calea de dezvoltare a Moldovei pentru multe decenii, transformînd-o în unul dintre statele de importanță majoră din această regiune în Evul Mediu. Această opinie a fost expusă în cadrul unei conferințe de presă vineri, 30 iunie, de către președintele Mișcării de Tineret „Voievod“,Nicolae Pascaru, și președintele Asociației „Pro-Ortodoxia“, Ghenadie Valuța, dar și de mai mulți reprezentanți ai organizațiilor patriotice, relatează NOI.md.

Reprezentanții Mișcării de Tineret „Voievod“ și-au exprimat opinia că un număr mai mare de moldoveni ar trebui să fie mîndri de istoria bogată a țării natale, al cărei reprezentant cel mai proeminent este Ștefan cel Mare. „Este foarte important ca tinerii și patrioții să se simtă parte integrantă a trecutului bogat care ne-a rămas drept moștenire de la Ștefan cel Mare. An de an organizăm evenimente comemorative în zilele de importanță primordială pentru istoria Moldovei. Una dintre aceste date este, fără îndoială, începerea domniei lui Ștefan cel Mare. Acest eveniment a determinat calea de dezvoltare a Moldovei pentru multe decenii înainte, aducînd bunăstare țării”, a declarat Nicolae Pascaru.


Despre etapele importante ale activității lui Ștefan cel Mare din timpul domniei în Principatului Moldovei a relatat și reprezentantul clerului. „Aniversarea urcării la tron a lui Ștefan cel Mare îmi aduce mie și tuturor tradiționaliștilor o mare bucurie, deoarece personalitatea marelui domnitor moldovean este cea mai luminoasă “icoană a demnității, identității și suveranității naționale”. Activitatea lui în postul de domnitor este o imagine a ceea ce se întîmplă în țara noastră acum. Vrem să trăim într-o țară prosperă, lucru pe care nu-l vom putea realiza fără a ne apăra valorile și identitatea noastră națională, așa cum s-a întîmplat pe timpurile lui Ștefan cel Mare”, a menționat preotul Ghenadie Valuța.

Perioada de domnie a lui Ștefan cel Mare, în opinia lui, a fost perioada în care statul moldovenesc a cunoscut cea mai mare prosperitate. „Niciodată în istoria Moldovei nu a mai fost înregistrat un astfel de progres în plan geopolitic, economic, social sau moral, așa cum a fost pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Mulți se întreabă cum dintr-un stat prosper Moldova s-a transformat într-o țară în curs de dezvoltare. Răspunsul se ascunde în faptul că Ștefan cel Mare a fost un om profund credincios, care a apărat valorile ortodoxe, respectînd tradițiile credinței. El a construit nenumărate biserici și mănăstiri, multe dintre care s-au păstrat intacte pînă în zilele noastre. În timpul domniei sale biserica și statul au devenit părți echivalente ale unui întreg, ceea ce a condus la dezvoltarea semnificativă a țării“, și-a exprimat convingerea preotul.

Mișcarea de Tineret «Urmașii lui Ștefan» a considerat necesar să se alăture evenimentelor festive dedicate aniversării urcării la tron a lui Ștefan cel Mare. „Noi ne alăturăm întotdeauna acțiunilor organizațiilor patriotice care promovează valorile naționale și tradițiile bogate ale pămîntului nostru. Vom participa și vă invităm pe toți să vă alăturați activităților care vor avea loc în următoarele două săptămîni.

Astfel, pe data de 2 iulie, la comemorarea morții lui Ștefan cel Mare, vom depune flori la monumentul marelui domnitor, iar două săptămîni mai tîrziu, pe data de 15 iulie, vom participa la slujba de pomenire la Catedrala din Chișinău și vom organiza un miting comemorativ dedicat celei de-a 560-a aniversări a începutului domniei lui Ștefan cel Mare”, a povestit președintele Mișcării de Tineret «Urmașii lui Ștefan», Dumitru Roibu.

De menționat că Ștefan al III-lea cel Mare a fost domnitor al Principatului Moldovei timp de 47 de ani. Domnia lui a început în anul 1457, cînd el avea 24 de ani, ca timp de aproape o jumătate de secol să lupte pentru independența Moldovei față de Imperiul Otoman, Polonia și Ungaria. Ștefan cel Mare a petrecut 48 de lupte, 44 dintre care le-a cîștigat. A murit la 2 iulie 1504, lăsînd în urma sa un stat mare și puternic.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?