Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Meteorologii ar putea emite cod portcaliu de caniculă

30 iun. 2017,, 13:20   Societate
1768 0

Republica Moldova ar putea intra în cod portocaliu de caniculă, a declarat pentru Sputnik-Moldova șeful Centrului prognoze meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

„Analizăm un potențial cod portocaliu de caniculă pentru ziua de sîmbătă, 1 iulie. Lucrăm acum cu datele pentru a stabili în ce regiuni ale țării va fi emis cod portocaliu de caniculă”, a declarat meteorologul.

Ghenadie Roșca a precizat că, sîmbătă, în unele regiuni ale Republicii Moldova mercurul din termometre va urca pînă la 37-39 de grade Celsius la umbră.

Vremea va începe să se răcească începînd cu ziua de duminică, iar în prima parte a săptămînii viitoare vom reveni la temperaturi confortabile, cu maxime de 26 de grade Celsius ziua.

„La 2 iulie temperatura aerului va scădea pînă la 32 de grade, iar în următoarele zile mercurul din termometre va coborî sub 30 de grade și vom avea maxime termice de plus 26 de grade”, a declarat Roșca.


Potrivit șefului Centrului, vremea să va răci ușor datorită unui ciclon nord-vestic care se îndreaptă spre Republica Moldova. Tot în această perioadă sînt prognozate ploi cu descărcări electrice și intensificări ale vîntului.

În condițiile codului portocaliu de caniculă este ridicat riscul de afectare a stării de sănătate a populației: leșinuri, crize de hipertensiune, insolații, arsuri, deshidratări.

De asemenea, poate fi afectată capacitatea de muncă, apare riscul manifestării disfuncționalităților în domeniul transporturilor.

Un alt risc care poate apărea este veștejirea, uscarea, îngălbenirea și căderea frunzelor, fructelor coapte și necoapte, întreruperea creșterii culturilor agricole. În condițiile codului portocaliu de caniculă este favorizată apariția deficitului de umezeală din aer şi din sol și se menține riscul de apariţie a incendiilor.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11 și 18, purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale, consumul zilnic a circa 1,5-2 litri de lichide, evitarea consumului de băuturi alcoolice sau cu conţinut ridicat de cofeină şi zahăr, evitarea activităţilor în exterior, care necesită un consum mare de energie.

De asemenea, este importantă asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?